Curaçao wil naar Spelen

Het olympisch comité van Curaçao wil dat het land onder eigen vlag kan meedoen aan de Olympisch Spelen van 2012. Het comité van Curaçao spant een zaak aan bij sporttribunaal CAS waarin het de beslissing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om Curaçao niet zelfstandig te laten meedoen wil aanvechten.

De IOC-reglementen schrijven voor dat deelname onder eigen vlag alleen voor onafhankelijke landen weggelegd is. En daar is sinds de staatkundige hervormingen van 2010, toen Curaçao een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden werd, geen sprake van. Het eiland voldoet, evenals Sint Maarten, niet aan de belangrijkste IOC-voorwaarde: erkenning door de Verenigde Naties. Dat heeft IOC-voorzitter Jacques Rogge onlangs aan Curaçao laten weten.

Sinds oktober 2010 zijn de Nederlandse Antillen formeel geen land meer. De eilanden Bonaire, Saba en St. Eustatius zijn als ‘bijzondere gemeenten’ toegevoegd aan het Nederlandse staatsbestel. Curaçao en Sint Maarten zijn zelfstandige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden met een eigen vlag, grondwet en regering.

Toch weigert het IOC de olympisch comités van Curaçao en Sint Maarten te erkennen. Dat Aruba wel door het IOC wordt geaccepteerd, dankt het aan de soepele regels die 25 jaar werden gehanteerd. Sporters uit Curaçao kunnen sinds de staatkundige hervormingen kiezen of zij voor Aruba of Nederland uitkomen.