beeldende kunst

What’s Next?

Fotografiemuseum Amsterdam (Foam) viert haar tienjarig bestaan en gebruikt dat om onderzoek te doen naar de toekomst van de fotografie onder de naam What’s Next? Met o.a. de expositie The Future of the Photography Museum waarin vier gastcuratoren, Lauren Cornell, Jefferson Hack, Erik Kessels en Alison Nordström vier presentaties hebben gemaakt over fotografie en multimedia, als beeld, in overvloed en als object. Maar een museum bestaat uit meer dan alleen tentoonstellingen. Ook andere ruimtes zijn anders ingericht; onder de naam ‘Informing’ zijn de voorzalen studie- en informatiecentrum geworden. Lees mee, denk mee en praat mee over de toekomst van de fotografie.

5 nov t/m 7 dec, Keizersgracht 609. www.foam.org

Jonge Vlaamse Meesters

Vanaf 5 november toont de Hermitage Amsterdam naast de beroemde oude Vlaamse meesters op de expositie Rubens,Van Dyck & Jordaens ook werk van acht jonge Vlaamse Meesters. Vier werken dienden voor de jonge Vlamingen als inspiratiebron: Venus en Adonis (1614) Peter Paul Rubens en atelier; Stilleven met wild en kreeft (1640-1660) Pauwel (Paul) de Vos; Boslandschap (Rust op de vlucht naar Egypte) (1607) Jan (Fluwelen) Brueghel I en van Jacob Jordaens Maria met kind in een bloemenkrans (1618).

5 nov t/m 16 febr, Amstel 51. www.hermitage.nl

Grenzeloze sieraden

Een internationaal gezelschap van sieraadontwerpers laat in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem (MMKA) zien dat de mogelijkheden en toepassingen van het sieraad (bijna) onbegrensd zijn. In het museum breken de sieraden uit de museumvitrines, verspreiden zich over de wanden en vloeren en versieren zelfs straten en pleinen. Van kleine broches tot portretten van popidolen geweven van parelsnoeren en metershoge sieraden vervlochten met straatmeubilair. De tentoonstelling brengt bestaand en speciaal voor de tentoonstelling vervaardigd werk samen van zo’n tachtig ontwerpers uit vijfentwintig landen.

5 nov t/m 5 febr, Utrechtseweg 87. www.mmkarnhem.nl

World Press Photo

De winnende foto’s op de reizende World Press Photo-tentoonstelling worden t/m 27 november in de Groningse Der Aa-kerk geëxposeerd. De foto’s zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, variërend van sport tot natuur en dit jaar is het overkoepelende thema ‘democratie als ideologie’, waarmee de organisatie het bewustzijn over persvrijheid en democratie wil vergroten. Ook worden er activiteiten georganiseerd zoals de Photomeeting, de Fotomarathon, themarondleidingen en een lezingenavond.

T/m 27 nov, A-kerkhof 2. www.stichtingclear.com

Camorra girl

De Italiaan Valerio Spada fotografeert meisjes die (veel te) snel vrouw worden in een wereld geregeerd door de Camorra, de Napolitaanse maffia. De dood van de 14-jarige Annalisa Durante tijdens een maffia-afrekening is leidraad om het verhaal van de jeugd in deze ingewikkelde stad te vertellen. Spada wisselt zijn indringende portretten en stadslandschappen in de Flatland Gallery, Utrecht af met de beelden die hij maakte van het officiële politieonderzoek naar de dood van Durante.

T/m 27 nov, Lange Nieuwstraat 7. www.flatlandgallery.com