Basisschool mag homo niet ontslaan

. Een gereformeerde basisschool in Oegstgeest die van plan was een docent te ontslaan wegens diens seksuele geaardheid, mag dat niet doen. Dat heeft de kantonrechter in Leiden bepaald. Een ontslag is volgens de rechter in strijd met de Algemene wet gelijke behandeling.

De leraar, Duran Renkema, zocht in september de publiciteit omdat hij ontslagen dreigde te worden om zijn homoseksualiteit. Zijn seksuele voorkeur is niet relevant voor zijn werk, stelde hij. Volgens zijn eigen verklaring functioneert hij uitstekend als leraar.

De rechter geeft Renkema gelijk. Dat de docent is uitgekomen voor zijn geaardheid en is gaan samenwonen met een man mag geen aanleiding zijn voor schorsing en ontslag. De school heeft te vroeg aangenomen dat hij niet meer kan functioneren als leraar. Over de vraag of Renkema door zijn keuze niet meer achter de christelijke grondslag zou kunnen staan, is bovendien niet nagedacht, zo oordeelde de rechter.

Renkema reageert opgetogen op de uitspraak. „Dit is een pak van mijn hart. Laat dit een duidelijk signaal zijn aan andere scholen die overwegen om homoseksuelen weg te sturen.”

De geschorste Renkema mag nu in principe weer aan de slag gaan op de school in Oegstgeest. Wel volgt nog een zaak bij de Commissie Gelijke Behandeling.

De basisschool laat in een verklaring weten teleurgesteld te zijn over de gang van zaken. Ze kondigt aan de gesprekken met Renkema „met een open hart” in te gaan, maar stelt tegelijk vast dat het moeilijk zal worden die met wederzijds respect te voeren.

In de verklaring hekelt de school de „negatieve berichtgeving” in de media. Vorm en inhoud daarvan zouden niet overeenstemmen met hoe de school met haar medewerkers wil omgaan. (Novum)