Ban Ki-moon: pogingen Palestijnen zijn voor niemand voordelig

Ban Ki-moon (rechtsboven) deed zijn uitspraken vandaag in Cannes waar hij de G20-top bijwoont. Foto Reuters / Philippe Wojazer

De pogingen van de Palestijnen om lid te worden van allerlei VN-organisaties zijn voor niemand voordelig. “Voor Palestina niet, voor niemand niet”, meent Ban Ki-Moon. De secretaris-generaal zei dit in de wandelgangen van de G20-top in Cannes.

De VN-chef vroeg lidstaten nadrukkelijk in te springen om de tekorten aan donaties aan Unesco en andere organisaties aan te vullen. De fondsen van VN-organisaties kunnen opdrogen omdat zeker de Verenigde Staten, die tegen het Palestijnse lidmaatschap zijn, hun financiële steun zullen intrekken.

“Wanneer een organisatie niet fatsoenlijk meer kan functioneren omdat er niet genoeg fondsen meer zijn, moet je denken aan de miljoenen mensen die daardoor geraakt worden en last van krijgen.” - Ban Ki-moon.

Na hun geslaagde gang naar de Unesco zeiden de Palestijnen binnen enkele weken ook het lidmaatschap te willen verwerven van zestien andere VN-organisaties. Maandag keurde een meerderheid van de afgevaardigden bij de Unesco het Palestijnse lidmaatschapsverzoek goed. Slechts enkele landen, waaronder Duitsland, de Verenigde Staten en Nederland, stemden tegen. Verontwaardigd over de gang van zaken besloot de Amerikaanse regering later op de dag de contributie aan de Unesco in te trekken.

‘Amerikanen moeten hun wetten maar aanpassen’

De Palestijnen streven een volwaardig lidmaatschap van de Verenigde Naties na, waarmee zij een steviger onderhandelingspositie hopen te krijgen in het vredesoverleg met Israël. Omdat het proces naar een VN-lidmaatschap lang en moeizaam is, besloten zij zich ondertussen aan te melden bij afzonderlijke VN-organisaties.

Saeb Erekat, de Palestijnse hoofd-onderhandelaar, reageerde door te stellen dat Ban Ki-moon zich beter zou kunnen richten tot Amerikaanse politici. “Ik geloof niet dat de toetreding van de Palestijnen schadelijk zal zijn voor welke organisatie dan ook. Het zou eenvoudiger zijn als meneer Ban het Congres zou vragen zijn wetten aanpast.”

    • Jules Seegers