Balkenende en Bos verhoord over de crisis

De commissie onderzoekt de crisismaatregelen van het vorige kabinet.

Oud-premier Jan Peter Balkenende (CDA) en voormalig minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) zijn onder degenen die de komende weken worden verhoord door de parlementaire enquêtecommissie die de aanpak van de kredietcrisis onderzoekt. Dat heeft de voorzitter van de commissie, SP-Kamerlid Jan de Wit, gisteren gezegd op een persconferentie.

De commissie onderzoekt de crisismaatregelen die het kabinet heeft genomen van oktober 2008 tot januari 2009, zoals de redding van ABN Amro, de steun aan ING en de garanties voor de Icesave-tegoeden. „De overheid heeft nog nooit zo veel miljarden in zo korte tijd uitgegeven”, zei De Wit. „Het is niet meer dan vanzelfsprekend dat alle betrokkenen in het openbaar verantwoording afleggen.” Behalve om politici gaat het om bankiers, toezichthouders en ambtenaren.

De verhoren gaan maandag van start en duren vijf weken. De mensen die worden ondervraagd, staan onder ede. Voor zover ze in Nederland wonen, kunnen ze worden verplicht te verschijnen. De Wit wilde niet zeggen of er ook buitenlanders bereid zijn zich te laten horen, zoals de Belg Maurice Lippens, oud-topman van Fortis. Oud-minister Ruding is de eerste die volgende week wordt gehoord. (NRC)