Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Tweeduizend banen weg bij ING - ‘nieuws slaat in als een bom’

Het hoofdkantoor van ING in Amsterdam. Vandaag maakte het bankconcern bekend tweeduizend voltijdsbanen en nog eens zevenhonderd externe functies te schrappen.
Het hoofdkantoor van ING in Amsterdam. Vandaag maakte het bankconcern bekend tweeduizend voltijdsbanen en nog eens zevenhonderd externe functies te schrappen. Foto NRC / Leo van Velzen

Bij ING verdwijnen in de komende twee jaar tweeduizend voltijdsbanen. Dat heeft het bankconcern vanmorgen bekendgemaakt. Nog eens zevenhonderd externe functies worden ook geschrapt.

De reorganisatie is bedoeld om kosten te besparen en betere resultaten te kunnen boeken. Het concern ziet de veranderingen die gaande zijn in de wereld en “wil niet wachten tot die er zijn”.

ING maakt zeven keer zoveel winst als vorig jaar en boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 1.692 miljard euro, maar schrapt nu wel veel banen. Waarom? Bestuursvoorzitter Jan Hommen tegenover de NOS:

De banen verdwijnen grotendeels op administratieve afdelingen. Met de zevenhonderd externe functies die verdwijnen worden detacheerders bedoeld die niet op de loonlijst staan, maar wel voor ING werken. Volgens AT5 moet de reorganisatie eind 2013 zijn afgerond.

Volgens vakbond FNV Bondgenoten is de reorganisatie “als een bom ingeslagen” bij het personeel van de bank, schrijft economieredacteur van NRC Handelsblad Tom Kreling:

“De vakbond had wel verwacht dat er ingegrepen zou worden vanwege de ontwikkelingen in de financiële sector. Maar FNV Bongenoten had niet verwacht dat er zoveel banen geschrapt zouden worden. Vakbondbestuurder Fred Polhout: ‘Dit is bijna eenvijfde van het totale aantal, met andere woorden: één op de vijf heeft straks geen werk meer.’”

De afgelopen maanden maakten wereldwijd banken bekend banen te schrappen om de winstgevendheid op peil te houden en de concurrentiepositie te verstevigen. Bij bijvoorbeeld de Britse bank Barclays verdwijnen de komende tijd duizenden banen. Het Zwitserse UBS maakte deze zomer bekend duizenden arbeidsplaatsen te schrappen. En in Amerika maakte de Bank of America begin september bekend dat er ruim 30.000 van de circa 288.000 arbeidsplaatsen gaan verdwijnen.

ING heeft wereldwijd zo’n 107.000 mensen in dienst. Bij het onderdeel dat door de reorganisatie geraakt wordt, werken ongeveer 19.000 mensen.