Zorgverzekeraars tegen pgb-plan staatssecretaris

Een nieuwe subsidieregeling voor enkele duizenden mensen die nu nog gebruikmaken van het persoonsgebonden budget (pgb) is onuitvoerbaar, overbodig en klantonvriendelijk. Dat schrijft voorzitter Hans Wiegel van Zorgverzekeraars Nederland aan de Tweede Kamer. Die debatteert vandaag over de voorgenomen bezuinigingen op het persoonsgebonden budget.

Met het pgb kunnen patiënten zelf zorg inkopen. Het kabinet vindt de huidige regeling veel te duur en wil daarom fors bezuinigen. Die bezuinigingsplannen leidden eerder dit jaar tot felle protesten. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid, CDA) beloofde daarop dat patiënten die echt zorg nodig hebben op een andere manier zullen worden geholpen.

De nieuwe subsidieregeling is bedoeld voor enkele duizenden mensen die intensieve zorg nodig hebben (wekelijks meer dan tien uur) die moeilijk te plannen is. Het gaat om hulp voor korte tijd, op wisselende of ongebruikelijke tijden of op verschillende locaties. Zulke flexibele zorg kunnen traditionele zorginstellingen niet bieden.

Maar de zorgverzekeraars vinden dat in de nieuwe regeling onduidelijk is wie er gebruik van mogen maken. Bovendien, schrijft Wiegel, zou de regeling tot een „onnodige administratieve lastenverzwaring” leiden. Mensen die dit soort zorg nodig hebben, schakelen daar nu vaak buren, familieleden of kennissen voor in. Die betalen zij met hun pgb, een bedrag dat mensen op hun rekening krijgen om zelf zorg in te kopen. Dat geld raken vrijwel alle gehandicapten en zieken kwijt. Straks moeten hun hulpverleners zich als zelfstandige vestigen en door het zorgkantoor worden betaald.

Zorgkantoren, die worden gerund door zorgverzekeraars, zijn verplicht mensen aan passende zorg te helpen. Zij moeten daarvoor afspraken maken met zorgverleners. Voor hen is het veel makkelijker om contracten te sluiten met grote zorginstellingen, dan met talloze zelfstandige zorgverleners (zzp’ers) die flexibel inzetbaar zijn.

De zorgverzekeraars geven er de voorkeur aan de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget gedeeltelijk terug te draaien. Veldhuijzen van Zanten wil 700 miljoen euro bezuinigen. Alleen mensen die anders in een instelling zouden moeten worden opgenomen, komen in de toekomst in aanmerking voor een pgb.

VVD-Kamerlid Tamara Venrooy heeft geen goed woord over voor de zorgverzekeraars. „Zorgverzekeraars moeten hun verantwoordelijkheid nemen, maar ze zijn liever lui.” PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert snapt niet dat de staatssecretaris aan haar plannen vasthoudt „nu ze ook haar laatste partner kwijt is”. „Cliënten, zorgaanbieders en verzekeraars willen dit geen van allen.”