'Ziet u? Hij raakt hem met zijn knie'

PSV’er Strootman en arbiter Blom waren hoofdpersonen in een arbitragezaak. Inzet: de rode kaart tegen Twente. De uitspraak vanmorgen was gelijk aan de eis gisteravond: twee wedstrijden schorsing.

Zeist. - Stipt om acht uur wandelt scheidsrechter Kevin Blom het trainingscentrum binnen op het KNVB-complex in Zeist. PSV-middenvelder Kevin Strootman zit er dan al, aan tafel met een delegatie clubvertegenwoordigers en een kopje thee. Af en toe doopt hij daar een speculaasje in.

Gisteravond diende de arbitragezaak over een – direct gegeven – rode kaart voor Strootman in het uitduel tegen FC Twente (2-2). Arbiter Blom floot zaterdagavond voor diens overtreding op Luuk de Jong. Tot woede van PSV-trainer Fred Rutten stuurde Blom Strootman van het veld. „Home referee”, sprak Rutten, die Twente na de rode kaart gelijk zag maken.

PSV verwierp maandag het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal: één wedstrijd schorsing plus één duel voorwaardelijk. PSV pleit voor het seponeren van de rode kaart. En zo staan Kevin Strootman en Kevin Blom deze dinsdagavond opnieuw tegenover elkaar.

„Mag ik u allen uitnodigen?”, zegt de secretaris van de tuchtcommissie om vijf over acht. De PSV-delegatie, fotografen en journalisten lopen de Coen Moulijn Zaal binnen. Op het projectiescherm is een afbeelding van Strootman te zien, met de handen in zijn korte haar. Vol ongeloof, na zijn rode kaart.

Getuige Blom is pas later welkom in de zaal. Eerst mag Strootman zijn verhaal doen en worden de beelden bekeken. „Ik meen in u Kevin Strootman te herkennen”, stelt voorzitter Derk Kuipers van de tuchtcommissie vast. „En ik neem aan dat de heer Peter Fossen [directielid PSV] u juridisch bijstaat, om het zo maar eens te zeggen?”

De tuchtrechter legt uit dat Blom straks alleen aanschuift om antwoord te geven op „onderzoekende vragen”. „Dus niet: joh waar ben je mee bezig man? U kunt hem vragen stellen maar that’s it. We gaan geen discussies voeren.”

Strootman verklaart dat zijn actie op Luuk de Jong „absoluut geen gemeen spel” was. „Op het moment dat ik hem zag trok ik mijn voet terug, daarna gleed ik tegen hem aan. Naar mijn idee raakte ik hem dus ook niet met mijn voet. Met mijn knie raakte ik zijn benen.”

Over Blom zegt Strootman: „Hij pakte zijn mapje en ik dacht te zien dat hij een gele kaart ging trekken. Toen liep ik naar een medespeler en had ik het alweer over een andere situatie. Tot mijn verbazing kreeg ik rood.”

Dan volgen de beelden van de overtreding. Fossen: „Daar, ziet u? Hij raakt hem met zijn knie. Met de knie raakt hij hem.” En dus niet met de uitgestrekte voet, wil hij zeggen.

In een volgend fragment wordt de woeste Strootman door zijn ploeggenoten in bedwang gehouden. „Hier bent u aan het verwerken”, merkt tuchtrechter Kuipers op. „Ik wilde verhaal halen”, zegt Strootman.

Daarna wordt Blom ter zitting geroepen. Hij neemt plaats tussen Strootman en Fossen. Hij herhaalt dat sprake was van „een gevaarlijke tackle waarmee Strootman de gezondheid van de tegenstander in gevaar bracht”.

De tuchtrechter vraagt waarom hij zo lang wachtte met het tonen van de rode kaart. Blom: „Ik probeer mijn tijd te kopen, zoals dat heet. Je hebt die film gemaakt en die speel je in je hoofd nog een keer af.” Intussen, zegt Blom, „heb ik het fragment wel 150 keer gezien”. Hij blijft erbij dat het een „ernstige” overtreding is.

Fossen gaat er hard in. „Tegenover u zitten een getergde speler en een getergde clubvertegenwoordiger. Ons is onrecht aangedaan.” Hij beticht de aanklager betaald voetbal van „handjeklap” door met een schikkingsvoorstel te komen.

Hij gelooft niet dat Blom overlegd heeft met zijn assistent-scheidsrechter, maar dat hem iets is ingefluisterd. Op de beelden is immers niet te zien dat Blom iets in zijn microfoon zegt, voert hij aan als bewijs.

Het slotwoord is aan Strootman. Die zegt dat „lastig” te vinden, „want ik ben niet zo’n prater”. Hij vraagt mededogen en wijst op zijn (bijna) blanco strafblad. „Ik heb alleen wat gele kaarten gepakt, de meeste voor praten tegen de scheids.”

Na de zitting schudt Strootman Blom de hand. Dat kon Fred Rutten zaterdagavond, zo zei de PSV-trainer zelf, „niet opbrengen”. Strootman gisteravond tegen Blom: „Dat je rood geeft kan gebeuren, maar ik begrijp niet dat je dan bij je standpunt blijft.” De scheidsrechter gaat er niet op in.

Om negen uur staat iedereen weer buiten. In het ergste geval mist Strootman nu twee wedstrijden, aangezien het schikkingsvoorstel is verworpen. „Dit is voor de speler een principezaak”, legt Fossen uit.

Vanochtend blijkt de tuchtcommissie het PSV-verweer te hebben verworpen. Twee duels straf. PSV beraadt zich nog of zij in beroep gaat.

    • Bart Hinke