Weer scoren de conservatieven 1-0

I Don’t Know How She Does It. Regie: Douglas McGrath. Met: Sarah Jessica Parker, Pierce Brosnan. In: 45 bioscopen.*

I Don’t Know How She Does It is ongetwijfeld een nawee van Sex and the City: Sarah Jessica Parker speelt übersupercarrièrevrouw Kate en ook nog leuke moeder en lekkere echtgenote; een megamix van alle vier de Sex and the City-vrouwen. En nog heeft ze last van een glamourfeministisch schuldgevoel dat ze niet perfecter is.

De film is gebaseerd op de niet ongeestige, gelijknamige bestseller in dagboekvorm over het vrouwelijk multitasken uit 2002, en op een of andere manier zijn het geworstel van Kate met haar baan als vermogensbeheerder en kinderpartijtjes en de carrière van haar man de architect een beetje te 2002: luxeproblemen van voor de financiële crisis. Dat kan natuurlijk als de film een fijn en wereldvreemd escapistisch sprookje was geweest. Maar wat voor sprookje dan? Waarin de enige leuke man Pierce Brosnan de bedreiging voor de gezapige status quo van haar huwelijk is?

Dit is niet het soort film dat vreemdgaan propageert, dus blijft er weinig over. Kate heeft het goed. Kate kan het nog beter krijgen. Kate twijfelt en tobt. Kate is eigenlijk een onzeker vrouwtje. Gelukkig is daar nog de goed bedoelende, slappe schat van een man en samen leefden ze nog lang en gelukkig. Er zit niets anders op dan te verklappen waarom: omdat ze werk minder belangrijk gaat vinden dan gezin en het weer 1-0 is voor de conservatieven.

Dana Linssen

    • Dana Linssen