Weer

Het zachte weer houdt voorlopig aan, maar het extreme gaat er in het weekend af.

Donderdag wordt de warmste dag van deze periode. Een omvangrijk lagedrukgebied ten zuidwesten van Ierland voert met een vrij sterke zuidelijke stroming zeer zachte lucht aan. In de ochtend laat de zon zich nog zien, zeker in het oosten waar voornamelijk dunne sluierbewolking voorkomt. In het westen wordt de bewolking al dikker en trekt de lucht ’s middags dicht. Tegen de avond maakt het zuidwesten kans op wat regen. De temperatuur stijgt in het noordwesten tot 17 graden, in het zuidoosten tot maximaal 20. Tijd om de records erbij te pakken: het dagrecord voor 3 november in De Bilt is 18,7 graden (2005). Het novemberrecord staat op 21,1 en is in 1994 gemeten in Limburg.

Vrijdagochtend begint bewolkt, na wat regen in de nacht. In de middag klaart het op veel plaatsen redelijk op. Met temperaturen van 15 tot 18 graden is het nog altijd opmerkelijk zacht.

In het weekeinde krimpt de wind geleidelijk naar het oosten, later naar het noordoosten. Toch blijft het vrij zacht met zo’n 13 tot 16 graden. Naast wolkenvelden zijn er vooral ’s middags ook zonnige perioden. Zaterdagochtend kan er wat regen vallen.