Russische wapenhandelaar Viktor Bout in VS veroordeeld

Bout november vorig jaar bij zijn aankomst in de VS nadat Thailand hem had uitgeleverd. Foto AP / Drug Enforcement Administration

De Russische wapenhandelaar Viktor Bout is in New York veroordeeld voor pogingen zwaar wapentuig te verkopen aan de Colombiaanse terreurgroep FARC. Tot welke straf Bout wordt veroordeeld is nog niet bekend, maar hij kan levenslang krijgen.

De verdediging van Bout heeft altijd gezegd dat hij onschuldig is en alleen twee vrachtvliegtuigen aan de Colombiaanse militanten had willen verkopen. Bout is nu veroordeeld voor het verkopen van wapens aan de FARC waarmee hij volgens de aanklagers tot doel had mee te werken aan het doden van Amerikaanse soldaten op Colombiaans grondgebied. De jury achtte Bout schuldig aan het samenzweren met als doel Amerikanen te doden, het leveren van luchtafweerraketten en het helpen van een terreurorganisatie.

Zijn advocaat kondigde na de veroordeling aan in hoger beroep te gaan tegen de veroordeling. Morgen bepaalt de jury welke straf Bout krijgt. Zijn straf kan variëren van 25 jaar tot levenslang.

Bout, een voormalige officier uit het Sovjetleger, werd in 2008 gearresteerd na een door de VS geleide undercoveroperatie in Thailand. Agenten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA deden zich daarbij voor als rebellen van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC die wapens van hem wilden kopen. Na een juridische strijd van ruim twee jaar werd hij in november vorig jaar door Thailand uitgeleverd aan de VS.

Zijn activiteiten in de illegale wapenhandel leverden Bout de bijnaam ‘Koopman van de Dood’ op. Zijn fortuin zou zes miljard dollar bedragen en tot zijn klanten behoorden naar verluidt de Libische leider Moammar Gaddafi, de Liberiaanse dictator Charles Taylor, dictator Mobutu Sese Seko van Zaïre, thans Congo, beide partijen in de burgeroorlog in Angola en de Taliban, toen die het nog voor het zeggen hadden in Afghanistan. Zijn vliegtuigen bevoorraadden ook het Amerikaanse leger in Irak.

    • Pim van den Dool