Voorzichtige groei bij Logica en Exact

IT-bedrijven Logica en Exact zagen hun omzet licht toenemen. Maar voor Logica blijft de Nederlandse tak voor hoofdpijn zorgen.

Terwijl een nieuwe financiële crisis al aan de gang is, komen IT-bedrijven net bij van de gevolgen van de vorige. Automatiseerder Logica beleefde in 2009 en 2010 lastige jaren, een rechtstreeks gevolg van de bankencrisis waardoor bedrijven hun ict-investeringen bevroren. Maar in het afgelopen kwartaal zag Logica zijn omzet met 4 procent groeien tot 914 miljoen euro (2,9 miljard in de afgelopen 9 maanden).

Uit de kwartaalcijfers die Logica vanmorgen bekendmaakte, blijkt dat er weer schot zit in de belangrijkste markten: Frankrijk, Noord-Europa en Groot-Brittannië profiteren van een toenemende belangstelling voor outsourcing. Het uitbesteden van bedrijfsprocessen naar met name India groeit. Ook gemeten over de afgelopen 9 maanden blijft die groeitrend overeind.

Logica verwacht over heel 2011 een omzetstijging van 3 procent te kunnen noteren. In Groot-Brittannië wist Logica in het afgelopen kwartaal meer overheidsopdrachten binnen te slepen.

Er blijft één zorgenkind: de omzet in de Benelux, met name in Nederland. Logica Benelux verdiende in het afgelopen kwartaal 3 procent minder dan in dezelfde periode in 2010. Deze divisie drukt al tijden de resultaten van de automatiseerder.

De Nederlandse markt is lastig omdat de overheid niet zo scheutig meer is met ict-opdrachten: Logica spreekt van een „stabilisering van de krimp tot 6 procent.” Hetzelfde geldt voor de financiële sector, die in Nederland doorgaans goed is voor een groot aantal ict-projecten.

Logica bracht het aantal medewerkers vorig jaar al terug met 10 procent naar zo’n 4.600 mensen. Die maatregelen hebben nog niet voldoende effect gehad. Andy Green, topman van het it-bedrijf, noemt de efficiëntie van de Beneluxtak een „uitdaging”. De winstmarge voor heel Logica blijft in 2011 beperkt tot 6,5 tot 7 procent.

De cijfers van Logica bevestigen het beeld dat heerst bij ICT-Office, de brancheorganisatie van automatiseerders. Volgens de laatste cijfers is er sprake „broos herstel” van de Nederlandse markt. Ondanks een gebrek aan it-talent in het algemeen verwacht ICT-Office geen stijging van de werkgelegenheid in de komende maanden: de effecten van de huidige schuldencrisis zijn „ongewis”. Beleggers reageerden teleurgesteld: het aandeel stond vanochtend ruim 7 procent lager.

Ook de veel kleinere softwaremaker Exact maakte zijn cijfers bekend. Het bedrijf verkocht zijn belang van 70 procent in de Colombiaanse producent van boekhoudsoftware Siigo. Dat drukte de omzet, maar de gecorrigeerde cijfers lieten toch een voorzichtige groei zien van 0,6 procent.

De zakelijke dienstverlener richt zijn strategie op diensten via internet en zag een flinke stijging in het aantal bedrijven dat de boekhouding uitbesteedt via Exact Online. Zo kunnen salarissen, facturen en salarissen via de webbrowser bijgewerkt worden. Het aantal commerciële administraties dat Exact Online in Nederland en België onder zijn hoede heeft, groeide met 50 procent tot 65.000. De omzet aan licenties daalde wel in deze regio.

Exacts omzet komt dit kwartaal uit op 51,4 miljoen euro. In 2010 was dat 51,2 miljoen euro – inclusief de Siigo-resultaten 56 miljoen. De operationele winst (11,4 miljoen) werd gedrukt door eenmalige afschrijvingen en koersverschillen.

    • Marc Hijink