Vliegtuigongeval Russisch hockeyteam door fout piloot

FILE - In this Thursday, Sept. 8, 2011 file photo, Russian President Dmitry Medvedev pays his last respects at a plane crash site near Yaroslavl, on the Volga River about 150 miles (240 kilometers) northeast of Moscow, Russia. The crash that killed 44, including an entire top ice hockey team, prompted Medvedev to suggest replacing all Soviet-era jets with Western planes. (AP Photo/Maxim Shipenkov, Pool, File)
FILE - In this Thursday, Sept. 8, 2011 file photo, Russian President Dmitry Medvedev pays his last respects at a plane crash site near Yaroslavl, on the Volga River about 150 miles (240 kilometers) northeast of Moscow, Russia. The crash that killed 44, including an entire top ice hockey team, prompted Medvedev to suggest replacing all Soviet-era jets with Western planes. (AP Photo/Maxim Shipenkov, Pool, File) De Russische president Medvedev toont zijn respect aan de nabestaanden van het vliegtuigongeval, een dag na de crash. Foto AP / Maxim Shipenkov

Het vliegtuigongeluk waarbij 44 leden van het ijshockeyteam Lokomotiv Yaroslavl in september omkwamen, werd veroorzaakt door een fout van de piloot. Dat blijkt uit vandaag gepresenteerd onderzoek.

Een van de piloten van de Yak-42 activeerde per ongeluk de remmen en probeerde vervolgens te scherp op te stijgen.

Het vliegtuig stortte neer aan de oevers van de Wolga, 240 kilometer ten noordoosten van Moskou.

Het was een van de ergste luchtvaartrampen ooit in de geschiedenis van de sport en een grote klap voor Rusland en de hockeywereld. Onder de doden waren 36 spelers, coaches en medewerkers van het professionele hockeyteam Lokomotiv Yaroslavl. De enige speler die de crash overleefde overleed later aan zijn brandwonden. Eén bemanningslid heeft het ongeluk overleefd.

    • Marije Willems