Video: staatssecretaris snoert voorzitter letterlijk de mond

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten was een nieuw gezicht in de politiek, maar vanmiddag bediende ze zich in de Kamer wel van zeer onparlementair gedrag: ze probeerde de Kamervoorzitter tijdens een debat letterlijk de mond te snoeren.

Het pikante moment, te zien in onderstaand NOS-filmpje, vond plaats tijdens een Kameroverleg over het persoonsgebonden budget. Op het moment dat de staatssecretaris vanuit het publiek in de rede wordt gevallen, probeert voorzitter Pauline Smeets (PvdA) de orde te herstellen. Veldhuijzen van Zanten heeft daar duidelijk geen behoefte aan:

Update 21.51u: De staatssecretaris heeft vanavond laten weten de gang van zaken in het Kamerdebat te “betreuren”. Volgens een persbericht van het ministerie van Volksgezondheid maakte Veldhuiijzen van Zanten het gebaar naar Smeets vanwege “haar gedrevenheid om de vragen van de Kamerleden te beantwoorden”. “Dat hoort niet in de Tweede Kamer”, zegt Van Zanten nu. “Het is natuurlijk aan de voorzitter om de orde te bewaren. Na het debat heb ik tegen de voorzitter gezegd: ‘Dat had ik niet moeten doen’.”