Versnelde bouw op de Westoever

Israël vergeldt zo het UNESCO-lidmaatschap van de Palestijnen.

Israël gaat de bouw van bijna tweeduizend nieuwe woningen in delen van de Westoever en oostelijk Jeruzalem versnellen. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gisteren laten weten. Een regeringsfunctionaris zei bovendien dat Israël de overdracht van door Israël geïnde Palestijnse belastinggelden naar de Palestijnse Autoriteit in ieder geval tijdelijk stopzet.

Het versnellen van de bouw is volgens een anonieme bron binnen de Israëlische regering een vergelding voor het UNESCO-lidmaatschap dat de Palestijnen maandag toegekend kregen. De bouw van nieuwe woningen in de betwiste gebieden heeft ook te maken met de eenzijdige Palestijnse gang naar de Verenigde Naties eind september. Daar diende de Palestijnse Autoriteit een verzoek in om een Palestijnse staat internationaal te laten erkennen.

Op 15 augustus keurde Jeruzalem de bouw van 277 woningen op de Westoever al goed. Eerder die maand besloot het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken ook al tot de bouw van meer dan vierduizend appartementen in het Arabische oostelijke deel van Jeruzalem.

Die plannen werden door de internationale gemeenschap, in het bijzonder het Midden-Oosten-Kwartet (de Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties), gezien als een groot gevaar voor het in het slop geraakte vredesproces.

De Palestijnse Autoriteit liet weten opnieuw aan de onderhandelingstafel aan te schuiven als Israël overgaat tot een bouwstop op Palestijns gebied. Israël wil met de bouw de Palestijnen dwingen om zonder voorwaarden vooraf te onderhandelen over een Palestijnse staat. (AFP, Reuters)