Uitgewrongen bij Feyenoord, opgeleefd in België

Nog geen half jaar na zijn vertrek bij Feyenoord geniet trainer Mario Been van de voetbalambiance in Genk. „Als we vaker spelen als in het kwartier na rust, kunnen hier nog mooie dingen gebeuren.”

GENK, BELGIE , Voetbal, Champions League, Groep E, 01-11-2011 , KRC Genk - Chelsae FC, Stadion KRC Genk Arena, seizoen 2011-2012 , KRC Genk coach Mario Been viert de 1-1. Paul Roling

De voetballers van Chelsea hebben het veld al hoofdschuddend verlaten, wanneer Mario Been zich laat toezingen door de aanhang van Racing Genk. Uitgewrongen bij Feyenoord, opgeleefd in België. Met glinsterende ogen zegt hij na het 1-1 gelijkspel in de Champions League snel om de tafel te zitten met de clubleiding over verlenging van zijn eenjarige contract. „Deze avond is een van de hoogtepunten in mijn jonge trainersloopbaan.”

Been werd deze zomer gedumpt door zijn jeugdliefde Feyenoord, na een stemming van de spelersgroep die eerder ook Gertjan Verbeek had geëlimineerd als in een talentenshow. Hij vertrok aangeslagen uit Rotterdam, maar tekende ruim een maand later opgewekt bij Genk, landskampioen en geplaatst voor de Champions League. „Ik geniet vanaf het begin van de atmosfeer hier, van het harde Rotterdam naar het gemoedelijke Belgisch Limburg.”

Waar Feyenoord na de 6-0 nederlaag tegen FC Groningen niet eens droomt van Europees voetbal, komt in Genk het miljoenencircus Chelsea op bezoek. En dus staat naast de frietkramen in de voormalige mijnwijk Waterschei een tijdelijk onderkomen van een UEFA-delegatie. Met grijs plastic zijn alle reclame-uitingen binnen en buiten het blauwe stadion zorgvuldig afgeplakt. Een supporter zonder toegangsbewijs biedt andere fans tevergeefs 300 euro voor een kaartje.

Zij die erbij zijn, zien een dapper strijdend Genk, dat zich wil herstellen van de kansloze 5-0 nederlaag in Londen. Chelsea komt voor rust wel op voorsprong, via Ramires. Ook mist David Luiz een strafschop, na hands van oud-Feyenoorder Thomas Buffel. Na rust maakt spits Jelle Vossen de gelijkmaker, op aangeven van de uitblinkende spelmaker Fabien Camus. Het wakker geschrokken Chelsea brengt de thuisploeg met invallers aan het wankelen, maar weet op miraculeuze wijze niet te scoren.

De Genk-aanhang viert het punt als een overwinning, ook al is Europese overwintering (lees: een derde plaats in de poule) een hele opgave na de 3-1 overwinning van Valencia op Bayer Leverkusen gisteravond. „Ik ga zeker nog een biertje drinken”, laat Been de Belgische verslaggevers weten. Ze houden van zijn Rotterdamse humor, zegt een van hen.

In september kreeg hij onbedoeld de lachers op zijn hand. De (Vlaamse) supporters van Genk zongen naar de (Waalse) aanhang van Standard: „Les Wallons, c’est du caca” (stront). De scheidsrechter legde de wedstrijd even stil, maar Been deed alsof hij de ophef na afloop niet begreep „Ze riepen toch gewoon: le ballon is caca?”, zei hij verbaasd.

Bij Genk heeft Been, die intussen een appartement heeft betrokken in in de stad, geen last van de tweetaligheid. „We hebben maar liefst veertien nationaliteiten in de kleedkamer, dus de voertaal is Engels. Nu spreek ik mijn talen prima, maar mis soms net de essentie van wat ik wil zeggen. Ik houd een boekje bij met de belangrijkste termen.”

Hij heeft moeten wennen aan het voetbal over de grens. „De Belgische competitie is een meer fysieke dan de Nederlandse. Dat vereist een wat andere aanpak, maar ik probeer ook hier positiespel met een Hollands etiket erin te krijgen. Dat heeft even tijd nodig, zeker door alle blessures. We missen nu zeven van de vierentwintig spelers, van wie drie goede centrale verdedigers. Dat was ook terug te zien in de laatste uitslagen.”

Been begon bij Genk met een spelersgroep die een mentale tik had gekregen door het vertrek van trainer Frank Vercauteren naar Abu Dhabi. De ploeg verloor enkele wedstrijden in de competitie en werd snel uitgeschakeld in het Belgische bekertoernooi. Been fileerde na de nederlaag tegen Lierse SK enkele spelers die hij een gebrek aan inzet verweet. Zij waren het volgens de trainer niet waard het shirt van Genk te dragen. Afgelopen zaterdag kwam het herstel met een 5-4 zege op Club Brugge die de Nederlandse trainer Adrie Koster zijn baan kostte.

De knelpunten bij de nummer zes van de Eerste Klasse lijken op die bij het onervaren Feyenoord. Been: „Het verschil tussen de hoogte- en dieptepunten is nog te groot. We maken nog niet altijd de juiste keuzes, vooral als het wat minder loopt. Dat heeft met jong zijn te maken, maar ook met de aanwezigheid van een aantal internationals, waardoor we niet altijd met een volledige selectie kunnen trainen.”

Feyenoord is ver weg voor Been, al volgt hij de ploeg op de voet. Hij was verbaasd over het gedurfde spel tegen Ajax, maar ook over de vernedering tegen FC Groningen. „Wat dat betreft is er niet veel veranderd”, stelt hij. Liever concentreert hij zich op Genk, zegt hij na de felicitaties van Chelsea-trainer Villas-Boas in ontvangst te hebben genomen. „Dit resultaat gaat hier de geschiedenisboeken in, ook al hadden we het geluk aan onze zijde. Als we spelen als in het kwartier na rust, kunnen er nog mooie dingen gebeuren.”

    • Michiel Dekker