Uitgelicht

Film

Along Came Polly (John Hamburg, 2004, VS). In hedendaagse romantische screwball comedy mogen Ben Stiller en Jennifer Aniston de eigentijdse Cary Grant en Katherine Hepburn zijn. Hij de neuroot, zij de vrijgevochten dame met bindingsangst en een bejaarde, halfblinde fret. Dat is een wel erg smoezelige variant op de luipaard in de Howard Hawks-klassieker Bringing Up Baby. Ook met Philip Seymour Hoffman en Alec Baldwin.RTL5, 20.30-22.15u.

The Godfather (Francis Ford Coppola, 1972, VS). Coppola’s monumentale sage van een maffiafamilie, aangevoerd door een sinister mompelende Marlon Brando. Aantrekkelijk door het contrast tussen amoreel geweld en extreme sentimentaliteit. Ook met Robert Duvall, Al Pacino, James Caan, Diane Keaton, Sterling Hayden.Canvas, 20.40-23.25u.

Fever Pitch (Bobby & Peter Farrelly, 2005, VS). Relatief subtiele romantische komedie van de Farrelly’s naar de roman van Nick Hornby over man die aan Arsenal verslaafd is. In de verfilming zit Jimmy Fallon klem tussen een honkbalploeg en Drew Barrymore. RTL5, 22.15-00.15u.

Dead Ringers (David Cronenberg, 1988, Canada). Psychologische thriller brengt pretentieus maar smaakvol de aftakeling in beeld van uiterlijk identieke tweelingbroers (beiden gespeeld door Jeremy Irons, in een vlekkeloze trucage) die als briljante gynaecologen met elkaar in harmonie leven, als één gespleten persoonlijkheid: de ene zelfverzekerd, de andere introvert. Met Geneviève Bujold als de vrouw die hun balans verstoort.BBC 1, 01.00-02.50u.

Informatief

De koningin op de Antillen. Eerste deel van verslag van de reis van onze vorstin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima naar het Caribische deel van het koninkrijk. Vanavond de bezoeken aan Aruba, Bonaire en Curaçao.Ned.1, 19.25-20.00u.

Der Spion vom Pariser Platz – wie die Amerikaner von Hitlers Giftgas erfuhren. Documentaire over de banden tussen de chemiebedrijven IG Farben en Du Pont voor en tijdens WO II en over de rol van Erwin Respondek, economisch adviseur van IG Farben. De chemiereuzen werkten al in de jaren dertig samen bij het ontwikkelen van toepassingen met blauwzuur voor insectenverdelging en gifstof voor terechtstellingen in de gaskamer. Na de eerste proeven in Auschwitz door de SS met het blauwzuurgranulaat Zyklon B – waarbij honderden krijgsgevangenen vermoord werden – zocht Respondek contact met de Amerikaanse ambassade om die van de misdadige proeven op de hoogte te brengen. Zijn verklaringen werden echter onbetrouwbaar geacht. Arte, 20.15-21.05u.

Ode aan de doden. Omdat het vandaag Allerzielen – de dag waarop katholieken de doden herdenken – is, brengen familie en vrienden een eerbetoon aan een man of vrouw die voor hen van betekenis is geweest. Johan Derksen brengt in dit programma een ode aan Feyenoord-linksbuiten Coen Moulijn, Neelie Kroes gedenkt Albert Heijn en de ouders van cabaretière Floor van der Wal herdenken hun dochter. Ned.2, 20.25-21.20u.

Kongo Müller. Stern-reporter Gerd Heidemann wordt in 1965 naar Congo gestuurd om daar verslag te doen van de wandaden tegen de plaatselijke bevolking door een groep Duitse huurlingen tijdens de gewelddadige conflicten na de onafhankelijkheid. Zijn serie interviews met de leider van Kommando 52, voormalig Wehrmachtofficier Siegfried Müller (‘Kongo Müller’) levert hem een prijs op. DDR-filmer Walter Heynowski haalt vervolgens Müller naar Berlijn waar hij voor de camera, gekleed in camouflagepak en parachutistenlaarzen, kettingrokend en grijnzend verslag doet van zijn daden. De Oostduitse propagandafilm Der lachende Mann die vervolgens verschijnt, moet vooral de verderfelijkheid van het kapitalistische systeem bewijzen. In deze film wordt de geschiedenis van een en ander gereconstrueerd, onder andere middels gesprekken met Heynowski en Heidemann (wiens carrière later schipbreuk leed door de affaire rond de gefingeerde dagboeken van Hitler). Arte, 21.05-22.00u.

Sport

Voetbal: Ajax - Dinamo Zagreb. Verslag van de vierde poulewedstrijd van de Champions League. Na 23.00u samenvattingen van Olympique Lyon - Real Madrid, Bayern München - Napoli en Villarreal - Manchester City.Ned.3, 20.15-23.35u.

Radio

Jazzlive met Vera Vingerhoeds: ICP. Opnamen van 1 juli dit jaar in het Bimhuis van een concert door de Instant Composers Pool, die avond bestaande uit Misha Mengelberg (piano), Han Bennink (drums), Thomas Heberer (trompet), Michael Moore (altsax, klarinet), Ab Baars en Tobias Delius (tenorsax en klarinet), Mary Oliver (altviool), Tristan Honsinger (cello) en Ernst Glerum (bas).Radio 6, 23.02-01.00u.