U landt 02:30. Zomertijd of wintertijd?

Afgelopen zondag, toen het wintertijd werd, bestond het uur tussen 2 en 3 uur ’s nachts twee keer. „Maar wat nou als je vlucht om half drie aankomt?”, vraagt John van Gorkom uit Amsterdam.

Het werd zondagochtend eerst half drie, en een uur later, toen de klok een uur terug was gezet, nog eens half drie. „Maar op de website van Schiphol werd bij de aankomsttijden van vluchten op geen enkele manier vermeld om welke 02:30 uur het ging”, schrijft Van Gorkom.

Tussen 02:00 en 03:00 kwamen volgens de website tien vliegtuigen aan op de luchthaven. Maar die landden dus in de loop van twee uur tijd. En dat bleek inderdaad verwarring op te leveren. Meerdere afhalers hebben Schiphol dit weekend gebeld om te vragen of de gemelde aankomsttijd zomer- of wintertijd betrof, vertelt de woordvoerder van Schiphol na een klein onderzoek. Nergens was te zien om welke tijd het ging. „We zullen de informatie voor de afhaler duidelijker maker.” Hoe precies, dat wordt nog nader bekeken.

Een KLM-woordvoerder meldt dat passagiers op hun ticket alleen te zien krijgen dat ze half drie lokale tijd landen. „Op de een of andere manier gaat dat altijd goed.”

„En wat dan als je geboren wordt tussen twee en drie ’s ochtends?”, mailt vragensteller John van Gorkom. Als voorbeeld haalt hij de webpagina van de gemeente Leiderdorp over geboortenakten aan: „Uiteraard worden ook de achternaam en de namen van de ouders vermeld, alsmede de geboortedatum. -tijd en -plaats.” Hoe moet het dan?

Voor wie denkt dat dit een futiele kwestie is: de wetgever legde het al decennia geleden precies vast. De Wet tot nadere regeling van de wettelijke tijd meldt: „Wanneer enig ambtelijk geschrift een tijdaanwijzing bevat welke betrekking heeft op het laatste uur van het tijdvak, bepaald bij Ons in artikel 1, tweede lid, bedoelde besluit, wordt bij de tijdaanwijzing aangegeven dat deze Midden-Europese Zomertijd betreft.”

De woordvoerder van de gemeente Leiderdorp vertaalt: „Om het verschil duidelijk te maken, wordt in de geboorteakte bij de tijdstippen vanaf 02:00 uur tot 02:59 uur zomertijd (dus de eerste keer dat dit uur wordt doorlopen) achter het tijdstip vermeld: Midden-Europese zomertijd. De tweede keer wordt niets achter het tijdstip vermeld.”

Thalia Verkade

    • Thalia Verkade