‘Syrië akkoord met plan Arabische Liga voor einde geweld’

Het Syrische regime gaat “zonder voorbehoud” akkoord met het plan van de Arabische Liga dat de gewelddadige crisis in het land moet oplossen. De Liga, op dit moment bijeen in Kairo, eist “onmiddellijke stopzetting” van het geweld tegen de bevolking.

Yussef al-Ahmad, de Syrische ambassadeur bij de Arabische Liga, vanmiddag in Kairo. Foto AFP / Mohammed Hossam

Het Syrische regime gaat “zonder voorbehoud” akkoord met het plan van de Arabische Liga dat de gewelddadige crisis in het land moet oplossen. De Liga, op dit moment bijeen in Kairo, eist “onmiddellijke stopzetting” van het geweld tegen de bevolking.

In Syrië vinden sinds maart dit jaar bijna dagelijks massademonstraties plaats tegen het bewind van president Bashar al-Assad. De betogingen zijn consequent met hard geweld neergeslagen, wat volgens de VN aan meer dan 3000 mensen het leven heeft gekost. Het Syrische regime heeft nu beloofd dat aan dit geweld een einde komt, aldus een functionaris van de Arabische Liga tegen persbureau AFP. Zo zouden de Syriërs onder meer hebben toegezegd dat alle tanks uit de verschillende belegerde steden worden teruggetrokken.

Het is nog maar zeer de vraag of het regime van Assad zijn beloften nakomt, zegt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants:

“Het is een mooi plan, maar ik zeg: eerst zien, dan geloven. Het Syrische regime heeft van eerdere beloftes niets waargemaakt. Als ze dit menen, moeten we direct resultaat gaan zien en zouden bijvoorbeeld tanks zich moeten terugtrekken. Ik ben daar zeer sceptisch over. Het regime kan als excuus blijven gebruiken dat het enkel op gewapende groepen schiet.”

Naast een einde aan het geweld heeft Syrië volgens de Arabische Liga ook toegezegd dat er een “nationale dialoog” met de oppositie wordt opgestart. De Syrische Nationale Raad, de belangrijkste oppositiegroepering, heeft in een reactie al aangegeven niets in zo’n dialoog te zien. De Raad vraagt de Arabische Liga het lidmaatschap van Syrië te bevriezen omdat het regime van Assad met de gedane toezeggingen alleen maar tijd zou willen winnen.

    • Pim van den Dool