Straks steunt de Kamer de Griekse redding niet meer

Ronald Plasterk zou het reddingspakket voor de euro steunen als het PvdA-Kamerlid het in zaaltjes in het land kan uitleggen. Maar een referendum in Griekenland? „Dat valt echt niet uit te leggen.”

En dus onthoudt Plasterk, de financiële man binnen de PvdA, zijn steun voor het akkoord als de Griekse bevolking inderdaad geraadpleegd wordt. In dat geval zou de Kamer de steun aan Griekenland niet langer steunen: de PvdA speelt een sleutelrol in de Kamer omdat gedoogpartner PVV sowieso tegen steun aan Griekenland is.

Plasterk was gisteren oprecht verbaasd. „We proberen hier te redden wat er te redden valt. En dan wil Griekenland even een pauze van vier maanden. Zo kiezen ze wel voor de zelfverbranding van de economie. Nog even en de Grieken kunnen weer bospaddestoeltjes gaan eten.”

De PvdA had zich gisteren verdiept in het akkoord. Maar door de aankondiging van het referendum hield Plasterk zijn beschouwing na afloop kort. „Een deal breaker”, zo kwalificeerde hij het referendum. „Ik had toch al twijfels over de zwakke plekken in het reddingspakket, maar we gaan zeker niet vier maanden onderhandelen en afwachten of de Grieken dit wel willen”, zei Plasterk in het debat gisteravond.

Plasterk had in elk geval één troost. Net als bij het Kamerlid was het referendum ook premier Rutte rauw op zijn dak gevallen. Zijn Griekse collega George Papandreou had daarvan tijdens de eurotop „geen melding gemaakt”, zo schreef Rutte gisteren aan de Tweede Kamer, voorafgaand aan een debat over de uitkomst van de eurotop dat nog niet was afgelopen toen deze krant naar de drukker ging.

Ook de VVD toonde zich bij het debat kritisch over het reddingspakket. „Er zijn nog steeds veel elementen niet duidelijk”, aldus Mark Harbers, vooral met betrekking tot de kracht van het noodfonds dat landen en banken in problemen moet opvangen. Harbers noemde het referendum „ongewenst”.

Elly Blanksma (CDA) ging veel verder. De inzet van Nederland kan volgens haar maar één ding inhouden. „Het referendum moet van tafel.”

Kamerlid Tony van Dijck van gedoogpartner PVV was gisteren het kortst van stof. In minder dan een minuut sprak hij van een wanvertoning en noemde hij het debat zinloos.

    • Erik van der Walle