Speciale dansprijs voor soapster Jan Kooijman

Gisteren ontving acteur en oud-danser Jan Kooijman (30) in Het Muziektheater te Amsterdam de Speciale Prijs van Stichting Dansersfonds ’79. Een opmerkelijke keuze van de jury, die in haar rapport signaleert dat Kooijman het BN’erschap „niet in de eerste plaats vanwege zijn danscarrière” heeft verworven, maar als acteur in soapseries – in GTST mag hij regelmatig zijn torso ontbloten – en zijn jurylidmaatschap bij talentenjachten als So You Think You Can Dance.

Kooijman dankt de onderscheiding van het Dansersfonds ’79 vooral aan de manier waarop hij zich temidden van het commerciële tv-circus heeft opgeworpen als ambassadeur voor de theaterdans. „Een warm en deskundig pleitbezorger voor het dansersvak met zijn eisen, noden en verworvenheden”, aldus de jury.

Kooijman danste van 2000 tot 2009 bij het Scapino Ballet. Het verraste hem om twee jaar na zijn „danserspensioen” alsnog een dansprijs te mogen ontvangen. De envelop van Stichting Dansersfonds op zijn deurmat had hem zelfs enige schrik („O jee!”) aangejaagd, bekende hij in zijn dankwoord.

Mischa van Leeuwen van Scapino Ballet Rotterdam en Mara Hulspas van Introdans werden uitdrukkelijk wel omwille van hun danskwaliteiten gelauwerd; de markante Van Leeuwen (Prijs van Verdienste) omdat hij zich van overenthousiast groentje heeft ontwikkeld tot gerijpt interpretator, aankomend talent Hulspas (Aanmoedigingsprijs) om haar nu al opmerkelijke artistieke groei.