Senaat: studie hypotheekrenteaftrek

Het kabinet zwijgt er het liefste over. Maar de Eerste Kamer wenst daar niet aan mee te werken. En dus wordt het kabinet opnieuw opgeroepen zich te buigen over de hypotheekrenteaftrek. Gisteren nam de Eerste Kamer een motie aan om een onderzoekscommissie in te stellen die moet kijken naar „een meer toekomstbestendig stelsel van hypotheekrenteaftrek.”

Het is de tweede keer dat de senaat het kabinet aanspoort de woningmarkt te hervormen. November vorig jaar riep de Eerste Kamer het kabinet al met een motie op „een integrale herziene visie op de woningmarkt” te ontwikkelen, waarin de hypotheekrenteaftrek grotendeels wordt afgebouwd.

De visie kwam er, al was het weinig meer dan een herhaling van het regeerakkoord. Over de hypotheekrenteaftrek werd slechts gezegd dat het kabinet heeft afgesproken dat er geen wijzigingen zullen plaatsvinden om „het vertrouwen in de woningmarkt te versterken.” Vorige maand zei Donner in een debat met de Tweede Kamer dat een discussie over de hypotheekrente „buitengewoon onverstandig” is. Donner zei ook dat de aftrek „geen verstorend effect op de woningmarkt” heeft.

Onbevredigend, vindt de senaat. En dus stemde gisteren de complete oppositie voor de motie van ChristenUnie-senator Roel Kuiper. VVD, CDA gedoogpartner PVV stemden tegen. De motie werd vorige week tijdens de Algemene Beschouwingen in de senaat nog ontraden door premier Mark Rutte, die zei dat „er al bibliotheken vol rapporten geschreven zijn over de voors en tegens van de hypotheekrenteaftrek”.

Maar het kabinet kan toch met de motie uit de voeten, verwacht Kuiper. „Hij is heel voorzichtig geformuleerd. De herziening moet bijvoorbeeld wel recht doen aan de positie van de huidige huizenbezitters.”

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën zegt dat het kabinet naar de motie „zal kijken”. Nederland is ‘wereldkampioen hypotheekschuld’ met ruim 632 miljard euro.