Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Schattige babyfoto’s op Facebook? Inbreuk op privacy

Klik een beetje rond op sites zoals babyblogs.nl en je krijgt een intiem inkijkje in het leven van willekeurige gezinnen. Van bevallingsfoto’s tot uitgebreide verhandelingen over medische problemen. In nrc.next vragen sociologen Martje van Ankeren en Katusha Sol zich vandaag af of dat wel zo verstandig is dat ouders massaal al aan het bloggen gaan over hun kind.

Klik een beetje rond op sites zoals babyblogs.nl en je krijgt een intiem inkijkje in het leven van willekeurige gezinnen. Van bevallingsfoto’s tot uitgebreide verhandelingen over medische problemen. In nrc.next vragen sociologen Martje van Ankeren en Katusha Sol zich vandaag af of het wel zo verstandig is dat ouders massaal al aan het bloggen gaan over hun kind.

“Facebook, Twitter en diverse blogs vormen het ultieme podium voor ouders om de wereld te laten zien hoe mooi, leuk, lief en slims hun kroost is. Social media voorzien zo op een snelle en makkelijke manier in deze ouderlijke oerbehoefte. Maar wat gebeurt er eigenlijk verder met deze informatie?”

Baby met een iPad. Ruim drie miljoen keer bekeken.

Van Ankeren en Sol schetsen mogelijke scenario’s, over kinderen die later geen baan krijgen omdat hun toekomstige werkgever zal lezen over de ernstige hartproblemen. Maar ook zijn ze fel op de ouders, die de privacy van hun baby’s schaden voor een soort van eigengewin.

“Met de opkomst van social media is intiem kapitaal steeds waardevoller geworden. Je kunt jezelf zowel in sociale waarde laten dalen als stijgen door intieme informatie te delen. Als baby Fleur, schattig helemaal onder het eten, 42 ‘likes’ krijgt op Facebook voelen haar ouders zich gewaardeerd door hun omgeving.”

En daarmee ontnemen ze baby’s en kleine kinderen de keuzevrijheid voordat ze er überhaupt in staat zijn om er over na te denken.

“Baby’s en kleine kinderen zijn, nu nog, onmondig en afhankelijk van hun ouders. Door gedachteloos intimiteiten te delen via sociale media gaan ouders niet alleen lichtzinnig om met de privacy van hun kinderen, maar ‘handelen’ ze ook nog eens intiem kapitaal dat niet van hen is.”

Lees het volledige opiniestuk in nrc.next van vandaag of in de digitale editie (alleen voor abonnees).