Ruigpoot

De autobaanpelikaan is dood. De vogel, een roze pelikaan (Pelecanus onocrotalus), ontsnapte afgelopen zomer uit Artis en maakte vorige week furore door geruime tijd laag boven de rechter rijstrook van de Autobahn bij Darmstadt te vliegen. Ze kwam niet in het verkeer om maar werd letterlijk doormidden gekliefd door een windmolen. Artis heeft geen belangstelling voor haar overblijfselen die – zo meldt Bild.de – naar het Pfalzmuseum für Naturkunde gaan. Ook de Zutphense duif die de vliegproef van dierenambulancebroeders niet overleefde, is verloren voor het Nederlandse natuurhistorische erfgoed. Naspeuringen leerden dat de dode vogel in een kliko met lotgenoten verdween. Dan maar nieuws uit de levende natuur.

In ons land zijn de afgelopen maand recordaantallen ruigpootbuizerds waargenomen. Deze roofvogels uit Scandinavië trokken op weg naar het zuiden in twee golven door, de eerste medio oktober en de tweede begin vorige week. Het moeten er vele honderden geweest zijn, met een maximum van 54 in een lange sliert over Terschelling. Zelf zag ik er 12 oktober twee hoog boven Rotterdam cirkelen, niet wetende dat ze een voorbode van een invasie waren. De aantallen zijn dit najaar zo hoog dankzij ruim voorradige lemmingen en woelmuizen waarmee veel jongen succesvol zijn grootgebracht.

De ruigpootbuizerd (Buteo lagopus) is groter dan de gewone buizerd, met langere vleugels en een langere staart. ‘Ruigpoot’ verwijst naar de bevederde poten die je eigenlijk het beste ziet bij opgezette exemplaren.

    • Kees Moeliker