RIVM daagt huisarts om kritiek op griepprik

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) daagt huisarts Hans van der Linde voor de rechter. De huisarts zou „ongegrond en welbewust” het vertrouwen van de bevolking in het RIVM schaden. Aanleiding zijn de uitspraken die de huisarts uit Capelle aan den IJssel vorige week deed over de griepprik, zo heeft het RIVM vandaag laten weten.

Van der Linde zei vorige week woensdag in Trouw dat RIVM-directeur Roel Coutinho als wetenschapper veel heeft samengewerkt met de farmaceutische industrie. Er zou sprake zijn van belangenverstrengeling. Door Coutinho’s banden met de vaccinatie-industrie zouden gezonde mensen onterecht worden ingeënt met de griepprik. Van der Linde herhaalde dit nog eens in het Radio-1-programma Avondspits en op tv in Moraalridders.

Huisarts Van der Linde heeft al jaren kritiek op de griepprik. Volgens hem is er geen wetenschappelijk bewijs voor de werking van die jaarlijkse prik.

Het RIVM vroeg Van der Linde zijn uitspraken terug te nemen omdat deze de „integriteit en de onafhankelijkheid” van het instituut en Coutinho ter discussie zouden stellen. Dit kan volgens het RIVM ernstige gevolgen hebben bij de bestrijding van een uitbraak van een infectieziekte of bij een milieucalamiteit, zegt het RIVM.

Van der Linde vindt dat hij niets verkeerds heeft gezegd. „Ik heb Coutinho niets persoonlijks verweten. Hij heeft binding met de industrie. Dat is een feit. Maar ik heb nooit gezegd dat er sprake van persoonlijk gewin is”, zegt Hans van der Linde.

Volgens de huisarts wil het RIVM geen discussie over de werking van de griepprik. Een woordvoerder van het RIVM spreekt dit tegen: „Iedereen heeft recht op zijn mening, ook de heer Van der Linden. Het gaat ons om zijn uitspraken over het RIVM en Coutinho persoonlijk.”

Het maandblad Geneesmiddelenbulletin concludeerde vorige maand dat er geen bewijs is dat de griepprik bij ouderen en risicopatiënten effectief is, waarna de discussie over de griepprik opleefde. Jaarlijks krijgen 5 miljoen Nederlanders een uitnodiging om zich te laten vaccineren tegen de seizoensgriep. De kosten van het vaccinatieprogramma zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid dit jaar 56,6 miljoen euro.