Acteur Rijk de Gooyer (85) overleden

Rijk de Gooyer, op een foto uit 1971. Foto NRC / Vincent Mentzel

Vanmiddag is acteur Rijk de Gooyer op 85-jarige leeftijd overleden. Dat meldt De Telegraaf.

Volgens de krant is De Gooyer overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Hij stierf rond het middaguur in zijn woning in Amsterdam in het bijzijn van zijn zoon Rijk en Babiche Hermans, die hem de laatste jaren van zijn leven verzorgde.

De Gooyer vormde vanaf de jaren vijftig een caberetduo met de deze zomer overleden Johnny Kraaykamp. Daarbij was De Gooyer vooral de “vlerkerige aangever”, aldus cabaret- en theaterredacteur van NRC Handelsblad Henk van Gelder.

Halverwege de jaren vijftig kwam Rijk de Gooyer op het idee een duo te vormen met de café-komiek Johnny Kraaykamp. De combinatie werkte wonderwel: Kraaykamp excelleerde als de underdog die de lachers op zijn hand had, en De Gooyer was als geen ander in staat de vaak vlerkerige aangever te spelen. Het duo Johnny & Rijk, dat ook tv-shows maakte als ‘Een paar apart’, verloste hem van de plicht zelf als komiek naar de sympathie van het publiek te dingen. Omdat hij achter de schermen wel met graagte allerlei grappen uithaalde, duidde Wim Kan hem aan als “kleedkamerkomiek”. Veel vrienden en collega’s beamen dat De Gooyer zijn beste scènes in kleedkamers en cafés speelde - hij was de gangmaker van allerlei venijnige practical jokes, een meeslepend verhalenverteller, onverbeterlijk pestkop en kampioen van de kleurrijke belediging.

Naast zijn samenwerking met Kraaykamp speelde De Gooyer in diverse series en films. Hij won driemaal in zijn leven een Gouden Kalf, waarvan de eerste voor zijn hele oeuvre. Zijn tweede Kalf, voor de film Hoogste Tijd (1995), gooide uit het raam van de taxi van het televisieprogramma Taxi.

De acteur werd in 2005 getroffen door een herseninfarct. Zijn laatste film, Happy End, onder regie van Frans Weisz, dateert uit 2009. De Gooyer woonde de laatste jaren van zijn leven in de binnenstad van Amsterdam.

    • Lex Boon