Rechter verbiedt gereformeerde school homoleraar te ontslaan

Een gereformeerde basisschool in Oegstgeest die dreigde een docent te ontslaan vanwege zijn seksuele geaardheid, mag dat niet doen. Dat heeft de kantonrechter in Leiden vanmiddag bepaald. Een ontslag is volgens de rechter in strijd met de Algemene Wet Gelijke Behandeling.

De leraar, Duran Renkema, zocht in september de publiciteit omdat hij zijn seksuele voorkeur niet relevant vindt voor zijn werk. Hij stelde in een verklaring dat hij uitstekend functioneerde ondanks dat hij homo is.

De rechter geeft Renkema gelijk, meldt persbureau Novum vanavond. Het feit dat Renkema is uitgekomen voor zijn geaardheid en is gaan samenwonen met een man mag geen aanleiding zijn voor schorsing en ontslag. De school heeft te vroeg aangenomen dat hij niet meer kan functioneren als leraar. Daarbij is niet over nagedacht of Renkema door zijn keuze niet meer achter de grondslag van de school zou kunnen staan

Renkema reageert opgetogen op de uitspraak. “Dit is een pak van mijn hart. Laat dit een duidelijk signaal zijn aan andere scholen die overwegen om homoseksuelen weg te sturen”, zegt hij in een verklaring. De geschorste Renkema mag nu in principe weer aan de slag op de Oegstgeestse school. Wel volgt er nog een zaak bij de Commissie Gelijke Behandeling.

De school laat weten teleurgesteld te zijn over de gang van zaken, maar de gesprekken met Renkema “met een open hart” in te gaan. Wel zal het volgens de school moeilijk worden die met wederzijds respect te voeren. In de verklaring wordt de “negatieve berichtgeving” in de media gehekeld. De vorm en inhoud daarvan zou niet overeenstemmen met hoe de school met haar medewerkers wil omgaan.

    • Pim van den Dool