Quote 500: ondergrens ligt nu bij 55 miljoen

De cover van de Quote van deze maand.

De vijfhonderd rijksten der rijken hebben zich na twee ‘magere’ jaren goed hersteld van de kredietcrisis. Nog nooit lag de ondergrens om in de Quote 500 te komen zo hoog, namelijk bij 55 miljoen euro.

Gezamenlijk bezitten de vijfhonderd meest rijkste Nederlanders 143,2 miljard euro, blijkt uit de lijst van Quote die vandaag bekend is gemaakt. Dat is nog maar net iets minder dan in recordjaar 2008.

De top-10 van de Quote 500 2011:

 1. De familie Brenninkmeijer, eigenaren van het C&A-concern, met een geschat vermogen van 22 miljard euro.
 2. Charlene de Carvalho-Heineken (grootaandeelhouder van bierbrouwer Heineken, met een vermogen van 5 miljard euro. Zij komt van plaats drie)
 3. Familie Van der Vorm (van investeringsmaatschappij HAL, 4,8 miljard euro). De Van der Vorms stonden in 2010 nog tweede.
 4. Frits Goldschmeding(vicevoorzitter van de raad van commissarissen van Randstad Holding, 2,2 miljard)
 5. Wijnand Pon (auto-import, 1,8 miljard)
 6. Familie Pieter de Rijcke (Kruidvat; Groenwoudt, 1,8 miljard)
 7. Dik Wessels (investeringen, 1,8 miljard)
 8. John de Mol (media; investeringen, 1,7 miljard)
 9. Familie Marc Dreesmann (V&D, 1,6 miljard)
 10. Joop van den Ende (Media;musicals, 1,6 miljard)

Nummer 353: Laten we er dan maar een feest van maken

Jorg Leijten sprak voor NRC Handelsblad met een opvallende nieuwkomer op de lijst, Inge van Kemenade (47), op positie 353. Zij is oprichtster van sportwinkelketen Topshelf Megastores en na Nina Brink en Sylvia Tóth de derde selfmade-vrouw in de Quote 500. Van Kemenade bleef lang buiten de picture, omdat een deel van haar vermogen in België geparkeerd stond.

Op de vraag hoe bijzonder het is om als selfmade vrouw in de Quote 500 te staan, antwoordt zij:

“Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik er zelf niet zo mee bezig ben. Enerzijds is het heel leuk dat een blad als Quote tijd steekt in de cijfers en op dat bedrag komt. Anderzijds vlak ik het wel wat af. Het bedrag is gebaseerd op de waarde van het bedrijf en mijn investeringen in vastgoed die met de waan van de dag minder waard zouden zijn. Lange tijd heb ik deze notering tegen kunnen houden, omdat een deel van mijn vermogen in België stond. Toen ze me vertelden dat ik er in zou komen, zei ik: ‘Laten we er dan maar een feest van maken’.”

Abonnees kunnen het hele interview hier lezen.

Hoewel de meest gefortuneerde Nederlanders ten opzichte van vorig jaar ruim zeven miljard euro rijker werden, zijn er ook namen van de lijst verdwenen. De grootste afvaller is de familie Hermans, in 2010 met 340 miljoen nog goed voor een plek in de top-100. Hekkensluiter dit jaar is Dennis Bergkamp.

  • David Haakman