Puree en andijvie op z'n Arabisch

Opa Piet is de vader van een van mijn buurvrouwen en een begrip, hier in de straat. ‘Wij van verderop’ zien allemaal groen van jaloezie als hij weer eens haar schuurtje staat te beitsen, haar rozenstruik snoeit of behendig een of ander kinderspeeltuig in elkaar schroeft.

Liefhebbers van de boeken van Saskia Noort en Naima el Bezaz denken waarschijnlijk dat vinexvrouwen fulltime smachten naar partnerruil en pillen. Ik moet hen teleurstellen. Waar de nieuwbouw-buurvrouwen en ik écht hartstochtelijk naar verlangen, is een vijfenzeventigjarige Rotterdammer, die – terwijl wij naar ons werk zijn – fluitend onze kozijnen in de verf zet en de tuin winterklaar maakt. Die, kortom, de rotklussen opknapt die in een doorsnee tweeverdienersgezin eindeloos blijven liggen.

Bij zijn tweewekelijkse bezoek brengt Opa Piet altijd een achterbak vol groente mee. In zijn moestuin in Maasland kweekt hij enorme courgettes, aardappels en bieten en hij laat ‘ons van verderop’ ruimhartig delen in de oogst . „Interesse in een paar krootjes, Roos?” (verzin het zangerige Rotterdamse accent er zelf bij). Vorige week duwde hij me twee prachtige kroppen andijvie in de armen. Met de ene maakte ik een prima stamppotje. Maar om nou dagen achter elkaar stamp te maken, gaat me wat ver. Dan is het wel écht winter, meteen. Gelukkig vond ik op ‘Arabia Café’, de website van Nadia Zerouali en Merijn Tol, dit recept voor kikkererwtenpuree met andijvie. Tol en Zerouali schreven de kookboeken Arabia en Bismilla Arabia en verzamelen mediterrane gerechten met een Arabische invloed. Dit gerecht komt uit Puglia en is een combinatie van een soort humus met gebakken andijvie. Ik vond het verrassend lekker.

Laat de kikkererwten een nacht weken. Spoel ze af en kook ze in ongeveer 45 minuten in ruim water gaar. Snij de andijvie in grove stukken en was en droog ze zorgvuldig.

Doe wat olijfolie in een wok en doe daar de fijngesneden knoflooktenen bij plus de ansjovisfilets. Laat dit even zachtjes bakken tot de ansjovis gesmolten is en voeg dan de andijvie toe. Roerbak alles op een wat hoger vuur een minuut of zeven, tot de andijvie bijna helemaal geslonken is.

Giet de kikkererwten af, maar bewaar wat van het kookvocht. Pureer ze met wat zout en peper, een flinke scheut olijfolie en wat kookvocht tot een smeuïge puree. Een beetje citroensap erdoor en een snufje komijnpoeder is ook erg lekker. Leg de andijvie en de kikkererwtenpuree samen op een platte schaal. Druppel nog wat van uw allerbeste olijfolie over de puree en maal er wat zwarte peper en zeezout over. Serveer met platbrood en – eventueel – wat lamskoteletjes.

Thuiskok heeft vijf auteurs: Janneke Vreugdenhil (maandag), Menno Steketee (dinsdag), Roos Ouwehand (woensdag), Joël Broekaert (donderdag) en Joep Habets (vrijdag).

    • Roos Ouwehand