Prix Goncourt 2011 naar Alexis Jenni

De voornaamste literaire bekroning van Frankrijk, de Prix Goncourt, is dit jaar gewonnen door schrijver Alexis Jenni (1963) voor zijn boek L’Art français de la guerre. Het boek is een ambitieuze oorlogsroman van een biologieleraar uit Lyon. Margot Dijkgraaf, recensent Franse literatuur voor Boeken, nam afgelopen vrijdag de genomineerde boeken door en zette haar geld

French author Alexis Jenni (C) is surrounded by the media as he arrives at the Drouant restaurant in Paris November 2, 2011 after he received the literary Goncourt Prize for his novel "L'Art francais de la guerre" (The French Art of War). REUTERS/Benoit Tessier
French author Alexis Jenni (C) is surrounded by the media as he arrives at the Drouant restaurant in Paris November 2, 2011 after he received the literary Goncourt Prize for his novel "L'Art francais de la guerre" (The French Art of War). REUTERS/Benoit Tessier

De voornaamste literaire bekroning van Frankrijk, de Prix Goncourt, is dit jaar gewonnen door schrijver Alexis Jenni (1963) voor zijn boek L’Art français de la guerre.

Het boek is een ambitieuze oorlogsroman van een biologieleraar uit Lyon. Margot Dijkgraaf, recensent Franse literatuur voor Boeken, nam afgelopen vrijdag de genomineerde boeken door en zette haar geld al in op Jenni:

“Het moet wel raar lopen als de jury maandag niet besluit deze ambitieuze roman, de enige die werkelijk een grote greep doet, te bekronen.”

Verder schreef Dijkgraaf dat “zelfs Laurence Sterne jaloers zou zijn” op het aantal uitweidingen dat L’Art français de la guerre bevat.

“Net als vijf jaar geleden, toen Jonathan Littell uit het niets de Goncourt won, gaat het nu weer om een debuutroman van ruim 600 bladzijden én om een auteur die ontdekt werd door dezelfde uitgever, Richard Millet van uitgevershuis Gallimard.”

Abonnees lezen Dijkgraafs hele artikel hier.

De Prix Renaudot, die tegelijk met de Prix Goncourt wordt uitgereikt, is  toegekend aan Emmanuel Carrère voor zijn boek Limonov.

    • Sebastiaan Kort