Prijs aan de pomp niet kunstmatig verhoogd

De Nederlandse benzinemarkt is niet verstoord en benzineprijzen worden niet kunstmatig hoog gehouden. Dat is de conclusie van een onderzoek dat minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) de Tweede Kamer gisteren toestuurde.

Uit het onderzoek blijkt dat de prijzen aan de benzinepomp wel degelijk mee bewegen met de olieprijs en de dollarkoers. De Kamerleden Sharon Dijksma (PvdA) en Jhim van Bemmel (PVV) hadden het onderzoek gevraagd. Zij stelden dat de brandstofprijs vanaf 2008 met bijna 60 procent is gestegen terwijl de olieprijs 33 procent daalde. Zij vroegen zich af of er sprake is van kunstmatige prijsvorming. Dat wordt nu tegengesproken door het onderzoek.

Het onderzoeksbureau EIM brengt wel een nuance aan. Hoewel de prijs van ruwe olie op lange termijn duidelijk samenhangt met de benzineprijs aan de pomp, is dat niet altijd het geval op de korte termijn. De reden daarvoor is dat de olieprijzen tot stand komen op verschillende markten met een eigen dynamiek.

Een andere vaststelling is dat de prijs die je aan de snelweg betaalt gemiddeld hoger is dan de prijs elders. Dat komt doordat pomphouders langs de snelwegen vooral zakelijk verkeer bedienen, zoals vrachtrijders en lease-auto’s. Die hebben vaak vaste contracten en dus geen reden om elders te tanken. Er vindt niettemin wel concurrentie plaats in de onderhandelingsfase tussen de oliemaatschappijen en leasemaatschappijen, constateert het onderzoek.