'Pgb-plan is niet uit te voeren'

Zorgverzekeraars zien niets in het plan van Veldhuijzen van Zanten.

. De vergoedingsregeling van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid, CDA) voor gehandicapten en zieken, die hun persoonsgebonden budget (pgb) zien verdwijnen door aangekondigde bezuinigingen, is onuitvoerbaar. Dat heeft voorzitter Hans Wiegel van Zorgverzekeraars Nederland laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. De speciale regeling – die Veldhuizen wil invoeren voor mensen die het zwaarst worden getroffen door de bezuiniging – is overbodig en klantonvriendelijk, stellen de zorgverzekeraars. De regeling is „in grote mate vergelijkbaar met de pgb-regeling, maar mag niet zo heten”, schrijft Wiegel. De criteria voor wie wel en niet in aanmerking komt, zijn niet duidelijk. En de regeling leidt tot een „onnodige administratieve lastenverzwaring”. De zorgverzekeraars zien meer in het deels terugdraaien van de bezuinigingen op het pgb.

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten wil 700 miljoen euro bezuinigen op het pgb, waarmee mensen zelf zorg kunnen inkopen. Alleen mensen die anders in een instelling zouden moeten worden opgenomen, komen in de toekomst in aanmerking voor een pgb. De Tweede Kamer debatteert vandaag over het persoonsgebonden budget. (NRC)