Papandreou heeft een enorme gok genomen

Marloes de Koning

Zou het nog kunnen dat George Papandreou de held van Europa wordt? Daar ziet het absoluut niet naar uit. De aankondiging dat hij een referendum wil houden over het Europese reddingsplan heeft ook in eigen land chaos en verwarring veroorzaakt.

Na urenlang vergaderen kreeg hij vannacht zijn kabinet nog op één lijn, achter het referendum. Maar zijn partij is verdeeld, op de oppositie hoeft hij niet te rekenen, en vrijdagavond komt een zwaardere krachtproef: kan hij in het parlement voldoende steun krijgen voor een referendum? Door hier een vertrouwensstemming aan te verbinden, wil hij eenheid binnen de socialistische fractie afdwingen. Maar slechts twee afgevaardigden hoeven de groeiende protesten in de samenleving het zwaarst laten wegen en Papandreou heeft geen meerderheid meer.

Voorlopig ziet het er slecht uit voor de rust binnen de eurozone: of de premier verliest zijn gok en hij moet aftreden, of hij wint en dan moet de rest van Europa nagelbijtend afwachten of Papandreou niet alleen zijn hele partij maar ook een meerderheid van de Griekse bevolking kan overhalen in te stemmen met de zware bezuinigingen die horen bij het reddingsplan. De spanning in de samenleving loopt hoog op. De werknemers in de particuliere sector, die al zwaar zijn getroffen door bezuinigingen, zien dat het bij de overheid langzamer gaat. Veel monopolies blijken moeilijk aan te pakken. Het idee dat niet iedereen lijdt, verkleint het toch al kleine draagvlak.

Papandreou heeft nu een enorme gok genomen. Hij hoopt een steviger basis te vinden voor de ingrijpende hervormingen via een referendum. Als hij een ja krijgt, zou hij er als een van de weinige politici in slagen mensen ervan te overtuigen dat Europa het waard is om voor te lijden. Maar daar durft vrijwel niemand zijn geld op te zetten.

    • Marloes de Koning