Oud-Ordinatopman aan de slag bij kleine concurrent

Ronald Kasteel, die twee maanden geleden als topman opstapte bij Ordina, heeft een nieuwe baan gevonden bij een ander, veel kleiner ICT-bedrijf. „Het botst niet.”

NIEUWEGEIN - Topman Ronald Kasteel van Ordina vertrekt op 1 september 2011 bij de automatiseerder. Dat maakte Ordina woensdag bekend. Kasteel stond twaalf jaar aan het roer van het IT-bedrijf. Er werd al langer gespeculeerd over het eventuele vertrek van de topman. Dijkstra bv

Hij had, na bijna een kwart eeuw Ordina waarvan twintig jaar als topman, een tijdje rustig aan willen doen. Maar precies twee maanden na zijn met veel vragen omgeven vertrek als bestuursvoorzitter van het beursgenoteerde ICT-concern heeft Ronald Kasteel al weer een nieuwe baan.

Gisteren trad hij aan als algemeen directeur bij branchegenoot KZA (Kwaliteitszorg in de Automatisering) in Baarn. De 49-jarige Kasteel wordt ook minderheidsaandeelhouder en kiest daarmee, aldus het persbericht van gisteren, „expliciet voor het ondernemersschap”.

Terwijl hij in september nog goede redenen had om behoefte te hebben aan, zoals hij dat in het vakblad Computable verwoordde: „een periode van zeg maar een soort cooling down.” De laatste jaren als bestuursvoorzitter bij Ordina verliepen rampzalig. Een mislukte overname, teruglopende opdrachten als gevolg van de economische recessie en een bezuinigende overheid dreven het concern in de verliezen: per saldo ruim 87 miljoen.

Kort na Kasteels vertrek kwam Ordina met een aandelenemissie om de balans te versterken. Toen zijn vertrekpremie in augustus bekend werd (1,7 miljoen euro; ruim 4,5 maal zijn vaste jaarsalaris) ontstond twijfel over de vrijwilligheid van zijn ontslag, zoals hij dat eerder dit jaar had geformuleerd.

De nieuwe betrekking roept opnieuw vragen op. KZA is niet direct een concurrent van Ordina – en aanzienlijk kleiner – maar wil als specialist in het testen van software wel dezelfde klantengroepen als Ordina gaan bedienen. „We zijn echt een specialist, maar hopen inderdaad veel aan Kasteels netwerk te hebben”, zegt directeur Robin van Poelje van KZA’s moedermaatschappij TSS, „Met name in de financiële sector.”

Daarnaast heeft ook Ordina een bescheiden divisie die zich met testen bezighoudt. En andere divisies van TSS, zusterbedrijven van KZA, bieden net als Ordina brede automatiseringsdiensten aan (software en consultancy).

Volgens Van Poelje zijn er „afspraken” gemaakt tussen Ordina en Kasteel over diens verdere carrière, maar „mag hij gaan en staan waar hij wil.”

Een woordvoerder van Ordina zegt inderdaad geen problemen met de nieuwe baan van zijn oude baas te hebben. „Ik heb hier niet gehoord dat onze activiteiten erg botsen met die van KZA.” Voor hij de baan in Baarn aanvaardde heeft hij dat overlegd met de nieuwe bestuursvoorzitter van Ordina, Stépan Breedveld. De woordvoerder: „We feliciteren Ronald met z’n nieuwe baan en wensen hem succes.”

Met een omzet van nog geen 15 miljoen euro en 140 mensen in dienst is KZA aanmerkelijk kleiner dan het beursgenoteerde Ordina (omzet in 2010: ruim 436 miljoen euro, 3.300 medewerkers). „Ronald zal minder gaan verdienen”, zegt Van Poelje. Bij Ordina bedroeg zijn basissalaris 364.000. „Het is in lijn met wat we gewend zijn hier te betalen.”

KZA is een van de acht dochtermaatschappijen van TSS, dat in 2008 door investeerder Rinse Strikwerda wedr opgericht, de voormalige eigenaar van IT-bedrijf TAS. Hij laat de verschillende bedrijfsonderdelen zelfstandig werken, met directeuren die net als Kasteel kunnen participeren. Tot de TSS-groep behoren ook onderdelen van het voormalige PinkRoccade, in 2005 een mislukte overnameprooi van... Ordina.

    • Philip de Witt Wijnen