Ondergrens Quote 500 ligt nu bij 55 miljoen

Even ging het minder met de vijfhonderd rijksten der rijken in Nederland. Zij hebben zich na twee ‘magere’ jaren goed hersteld van de kredietcrisis. Nog nooit lag de ondergrens om in de Quote 500 te komen, de jaarlijkse lijst van rijken van het gelijknamige zakenblad, zo hoog, namelijk bij 55 miljoen euro.

Gezamenlijk bezitten de vijfhonderd meest gefortuneerde Nederlanders 143,2 miljard euro, aldus Quote. Dat is nog maar net iets minder dan in recordjaar 2008.

Lijstaanvoerder is opnieuw de familie Brenninkmeijer, eigenaren van het C&A-concern, met een geschat vermogen van 22 miljard euro. Nummer twee op de lijst is Charlene de Carvalho-Heineken, grootaandeelhouder van bierbrouwer Heineken, met een vermogen van 5 miljard euro. Zij komt van plaats drie. Die wordt nu ingenomen door de familie Van der Vorm (van investeringmaatschappij HAL, 4,8 miljard euro). De Van der Vorms stonden in 2010 nog tweede.

Opvallende nieuwkomer op de lijst is Inge van Kemenade (47), oprichtster van sportwinkelketen Topshelf Megastores, op positie 353. Zij is na Nina Brink en Sylvia Tóth de derde selfmade-vrouw in de Quote 500. Van Kemenade bleef lang buiten de picture, omdat een deel van haar vermogen in België geparkeerd stond.

Hoewel de meest gefortuneerde Nederlanders ten opzichte van vorig jaar ruim zeven miljard euro rijker werden, zijn er ook namen van de lijst verdwenen. De grootste afvaller is de familie Hermans, in 2010 met 340 miljoen nog goed voor een plek in de top-100. Hekkensluiter dit jaar is voetballer Dennis Bergkamp.

De top-5 van de Quote 500 2011:

1. Fam. Brenninkmeijer 22 miljard
2. De Carvalho-Heineken 5,0 miljard
3. Martijn van der Vorm 4,8 miljard
4. Frits Goldschmeding 2,2 miljard
5. Wijnand Pon 1,8 miljard

De nieuwe Sylvia Tóth is opgestaan: pagina 23