Ondanks alles is Obama nog altijd de machtigste persoon ter wereld

Obama vanochtend tijdens een toespraak in het Georgetown Waterfront Park in Washington. Foto AP / Charles Dharapak

Zijn banenplan ligt aan diggelen, het overleg over het Amerikaanse schuldenplafond liep uiterst moeizaam en zijn herverkiezing is in gevaar. Toch vindt zakenblad Forbes Obama nog altijd de machtigste persoon op aarde.

Forbes publiceerde vanavond zijn jaarlijkste lijst met de 70 machtigste mensen ter wereld. Obama staat dus ondanks zijn grote hoeveelheid problemen weer op nummer één, de positie die hij vorig jaar aan de Chinese president Hu Jintao moest laten. Forbes verantwoordt zijn keuze voor de Amerikaanse president als volgt:

“Ondanks het modieuze Amerikaanse doemdenken, blijven de VS onbetwistbaar de machtigste natie ter wereld met de grootste, meest innovatieve economie en het meest dodelijke leger. Daar komt bij dat Obama’s enige echte rivaal voor de titel, de nummer één van vorig jaar Hu Jintao, aan invloed aan het verliezen is omdat hij niet herkiesbaar is. Obama’s hoogtepunt van 2011: hij schakelde ‘s werelds dodelijkste terrorist uit in mei.”

Hu Jintao is op de lijst van Forbes naar de derde plaats gezakt. De Russische premier Vladimir Putin, van wie onlangs bekend werd dat hij volgend jaar weer een gooi doet naar het Russische presidentschap, staat tweede op de lijst. In de top-10 staan verder Angela Merkel (4), Bill Gates (5), de Saoedische koning Abdullah (6), de paus (7), FED-voorman Ben Bernanke (8), Facebook-oprichter Mark Zuckerberg (9) en de Britse premier Cameron (10).

    • Pim van den Dool