Netanyahu probeert meerderheid te krijgen voor aanval op Iran

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends a session of the Knesset, Israel's Parliament, in Jerusalem, Wednesday, Nov. 2, 2011. Earlier this week, Netanyahu expressed new concerns about Iran's nuclear program. And Israeli leaders have recently held a series of discussions on possible pre-emptive military action against Iran, though no decisions are believed to have been made. (AP Photo/Tara Todras-Whitehill)
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends a session of the Knesset, Israel's Parliament, in Jerusalem, Wednesday, Nov. 2, 2011. Earlier this week, Netanyahu expressed new concerns about Iran's nuclear program. And Israeli leaders have recently held a series of discussions on possible pre-emptive military action against Iran, though no decisions are believed to have been made. (AP Photo/Tara Todras-Whitehill) De Israëlische premier Netanyahu woont een vergadering in de Knesset bij in Jeruzalem. Foto AP / Tara Todras-Whitehill

De Israëlische premier Netanyahu en minister Barak van Defensie proberen een meerderheid te vinden in het kabinet voor een militaire aanval op Iran. Dat meldt een regeringsfunctionaris aan het Israëlische dagblad Haaretz.

Israël blijft verontrust over het nucleaire programma van Iran. Volgens het land vormt Iran een bedreiging voor de gehele wereld en de staat Israël.

In het Israëlische kernkabinet is momenteel geen meerderheid voor een aanval op Iran. Wel zouden Netanyahu en Barak onlangs minister Lieberman van Buitenlandse Zaken, die eerst tegen militair ingrijpen was, hebben overtuigd om een aanval te steunen.

Israël test ballistische langeafstandsraket

Vandaag werd bekend dat het Israëlische leger een succesvolle test heeft gedaan met een ballistische langeafstandsraket. De raket, van het type Jericho, kan worden uitgerust met een nucleaire lading en heeft een zo groot bereik dat Iran getroffen zou kunnen worden.

De raket werd gelanceerd vanaf een basis bij Tel Aviv. Volgens een bron bij het Israëlische ministerie van Defensie was de test al lang geleden op de agenda gezet en betrof de proef vooral de werking van het voortstuwingssysteem.

‘Militaire aanval kan geweldsexplosie veroorzaken’

NRC’s Midden-Oostenspecialist Carolien Roelants over de Israëlische plannen:

“Voorlopig is er geen meerderheid voor de plannen van Netanyahu en Barak, dus is het speculeren over een aanval prematuur. Niet alleen in hun kernkabinet bestaat weerstand tegen een een inval, ook het Israëlische leger en de inlichtingendiensten verzetten zich hiertegen. Ten eerste weet je niet of je met een aanval op Iran hun nucleaire programma kan stopzetten. Als ze al weten waar de nucleaire installaties zich bevinden. Daarnaast bestaat het risico dat de bouw van de installaties hierdoor alleen maar wordt versneld. Iran zal immers zeggen dat het zich moet kunnen verdedigen tegen dit soort agressie. Bovendien is er al veel onrust in de regio. Zo’n militaire aanval kan een geweldsexplosie veroorzaken en tot een bredere oorlog gaan leiden.”

“De Verenigde Staten zien zo’n aanval ook helemaal niet zitten, maar Israël denkt dat wanneer ze Iran aanvallen, de Amerikanen de scherven dan wel helpen opruimen.” - Carolien Roelants, NRC