Multicultikomedie veel te uitleggerig

Evet, I Do! (Evet, ich will!) Regie: Sinan Akkus. Met: Heinrich Schafmeister, Ingeborg Westphal, Oliver Korittke. In: 3 bioscopen. **

Vader Lüder en zoon Dirk zijn in het ziekenhuis. Dirk is net besneden en zegt: „Dat doe ik nooit meer.” Geinig grapje. Vervolgens staat vader Lüder moeizaam op en schuifelt samen met zijn zoon de gang in. De toeschouwer vermoedt dat ook hij zich liet besnijden, vooral omdat zijn vrouw steeds riep dat je ‘het’ dan langer kunt. Leuke grap, maar regisseur-scenarist Sinan Akkus verpest het door het nog eens in een gesprekje tussen vader en zoon te expliciteren. Weg subtiliteit.

De scène is exemplarisch voor Evet, I Do!, een Duitse multicultikomedie uit 2009 die om onverklaarbare redenen hier in de bioscoop belandt. In Duitsland kwamen er 32.000 mensen kijken terwijl het vergelijkbare Almanya: Willkommen in Deutschland – nu ook in de bioscoop – bijna anderhalf miljoen mensen trok. Bezoekcijfers zeggen niet alles, maar hier had het Duitse publiek gelijk.

De komedie draait om trouwen: Koerd met Turk, christen met moslim, homo met hetero en tussendoor een Turkse man die wil trouwen voor een verblijfsvergunning. Allen moeten obstakels overwinnen voordat het jawoord (evet in het Turks) volgt. Evet, I Do! is een veel te brave, schematische en kluchtige film over vooroordelen tussen Duitsers en Turken en tussen Turken onderling. Het uitroepteken uit de titel klopt: alles wordt inderdaad uitentreuren uitgelegd. Vermoeiend.

André Waardenburg

    • André Waardenburg