Merkel en Sarkozy spreken Griekse premier - crisisberaad in Italië

Merkel en Sarkozy vanavond bij aankomst op de G20-top in Cannes. Foto AFP / Lionel Bonaventure

Aan de vooravond van de G20-top in Cannes spreken Merkel en Sarkozy vanavond met de Griekse premier Papandreou. De Italiaanse regering kondigde aan vanavond ook in spoedzitting bijeen te komen om nieuwe hervormingen te bespreken.

Merkel en Sarkozy hebben Papandreou speciaal gevraagd om vandaag al naar Cannes te komen omdat zij, net als onder anderen premier Rutte, zeer onaangenaam verrast zijn door het plan van de Griekse premier een referendum over het euroakkoord van vorige week uit te schrijven. Merkel liet eerder vandaag al weten dat het akkoord “niet onderhandelbaar” is. De Franse premier Fillon vindt dat Griekenland moet “zonder onhelderheid” moet laten weten of het lid van de eurozone wil blijven.

De aanhoudende onrust rond Griekenland brengt ondertussen de financiële situatie van Italië ook steeds meer in gevaar. Gisteren steeg de rente die de Italiaanse staat op de kapitaalmarkten betaald voor het lenen van geld naar recordhoogte. Vanwege de nieuwe onrust, en het begin van de G20-top morgen, komt het Italiaanse kabinet van premier Berlusconi vanavond voor een spoedberaad bijeen.

In het spoedberaad, dat om acht uur vanavond Nederlandse tijd begint, spreekt het kabinet-Berlusconi over de “dringende maatregelen” die de Italiaanse regering vorige week in een brief aan de Europese regeringsleiders beloofde. Het is onduidelijk of Berlusconi vanavond al concrete maatregelen kan presenteren, maar het kabinet zal volgens Italiaanse media spreken over de verdere privatisering van staatsbedrijven, de hervorming en liberalisering van de arbeidsmarkt en bestuurlijke vereenvoudiging.

    • Pim van den Dool