Marco van Basten: deur naar Ajax staat op een kier

Marco van Basten heeft nog niet definitief bedankt voor de functie van technisch directeur bij Ajax. Dat verklaarde de vroegere spits en oud-trainer van Ajax gisteravond op betaalzender Sport 1, waar hij analist is van wedstrijden in de Champions League.

Volgens Van Basten was zijn benoeming „in principe bijna rond”. Maar er kwam een kink in de kabel toen Ajax-commissaris Johan Cruijff aanvullende eisen stelde, zoals de instelling van een ‘adviesraad’ die Van Basten zou moeten bijstaan op technisch gebied. De vier andere commissarissen van Ajax voelden niets voor een dergelijke raad en vonden dat Cruijff de komst van Van Basten zo frustreerde. „Daardoor stond ik plotseling midden tussen mensen die niet wilden samenwerken. Dat functioneert niet voor mij. Dan houd ik het voor gezien.”

Zonder de namen van de kandidaten voor de door Cruijff beoogde adviescommissie te noemen – het zou gaan om oud-voetballer en zakenman Tscheu La Ling, oud-directeur Maarten Fontein en Telegraaf-journalist Jaap de Groot – zei van Basten: „Die mensen werden niet als aangenaam prettig ervaren.”

De gang van zaken rondom de geplande benoeming van Van Basten liep vorige week uit op een breuk in de raad van commissarissen van Ajax. In een uitgelekte brief verweten de commissarissen Steven ten Have, Marjan Olfers, Edgar Davids en Paul Römer hun collega Cruijff dat hij Van Bastens benoeming had tegengewerkt.

De commissarissen vonden dat ongewenst en vroegen Cruijff zich binnen drie dagen achter Van Bastens kandidatuur te scharen. Cruijff liet dat ultimatum verlopen, waarop Van Basten zich zou hebben teruggetrokken.

Een verzoeningscommissie onder leiding van Keje Molenaar probeert intussen de verhoudingen tussen Cruijff en de vier andere commissarissen te herstellen.