Maasstad onderschatte risico bacterie

Artsen, verpleegkundigen en de directie in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam hadden te weinig oog voor de risico’s van de multiresistente Klebsiella pneumoniae-bacterie en deden te weinig om besmetting te voorkomen. Daardoor ontstond begin dit jaar de omvangrijke uitbraak van de bacterie Oxa-48. Dat schrijft de Inspectie voor de Gezondheidszorg vandaag in een kritisch rapport over het Maasstad Ziekenhuis.

In elk geval drie patiënten overleden aan de gevolgen van de besmetting, bijna honderd patiënten raakten besmet. Ruim 4.000 mensen zijn „onnodig in contact geweest met besmette patiënten”, schrijft de inspectie.

De uitbraak was minder groot geweest als artsen en ziekenhuisleiding beter hadden opgelet en de juiste hygiënemaatregelen hadden genomen om verspreiding van de bacterie tegen te gaan, schrijft de inspectie. „Dat heeft onnodig lang geduurd. Hierdoor is een grote groep patiënten onnodig blootgesteld aan grote risico’s.” Het ziekenhuis werd in juli onder verscherpt toezicht gesteld van de inspectie. De infectiepreventie is sinds september in orde. Een microbioloog van het academisch ziekenhuis in Utrecht moest worden binnengehaald om de uitbraak onder controle te krijgen.

In totaal overleden 27 patiënten die besmet waren. Van tien besmette patiënten is niet uit te sluiten dat ze overleden zijn aan de gevolgen van de bacterie, bleek al eerder uit onderzoek door het Leids Universitair Medisch Centrum. Waarschijnlijker is het dat ze sowieso zouden zijn overleden aan andere klachten. De overige 14 besmette patiënten zijn zeker niet overleden door de bacterie.

Ziekenhuisdirecteur Paul Smits stapte begin augustus op.