Levend wandtapijt voor het offerfeest

A Pakistani livestock trader decorates a camel to attract customers at an animal market for the Muslim festival of Eid al-Adha in Karachi on November 1, 2011. The annual Islamic holiday, which falls from November 7 to 8 in Pakistan, is marked by the ritual sacrifice after morning prayers of sheep, goats, cows and other livestock whose meat is then shared with the poor. AFP PHOTO / RIZWAN TABASSUM
A Pakistani livestock trader decorates a camel to attract customers at an animal market for the Muslim festival of Eid al-Adha in Karachi on November 1, 2011. The annual Islamic holiday, which falls from November 7 to 8 in Pakistan, is marked by the ritual sacrifice after morning prayers of sheep, goats, cows and other livestock whose meat is then shared with the poor. AFP PHOTO / RIZWAN TABASSUM AFP

Eerst wordt hij mooi gemaakt, deze kameel op een veemarkt in het Pakistaanse Karachi. Met de decoraties hoopt de veehandelaar extra klandizie te trekken in de aanloop naar het jaarlijkse islamitische Offerfeest. Dat valt dit jaar in Pakistan op 7 en 8 november.

Moslims herdenken dan de bereidheid van profeet Ibrahim om zijn zoon te offeren voor God. Volgens de Koran grijpt God net op tijd in en levert Hij Ibrahim een ram om te offeren.

Op de eerste dag van het Offerfeest wordt elke moslimfamilie die daartoe in staat is, geacht een offerdier te slachten. In Pakistan worden na het ochtendgebed dan niet alleen schapen, geiten en koeien, maar ook kamelen ritueel geslacht. Als hij wordt verkocht, kan deze kameel dus nog maar enkele dagen pronken met zijn decoraties. Na de slacht wordt het vlees gedeeld met de armen.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad