Leiders eurolanden beleggen morgen minitop voor aanvang G20

Merkel, Sarkozy en Papandreou vanavond voor het begin van hun bespreking over het Griekse referendum. Foto AP / Philippe Wojazer

De leiders van de belangrijkste eurolanden komen morgenochtend, voor aanvang van de G20-top in Cannes, bijeen om hun gezamenlijke positie te coördineren. Alleen de leiders van Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje zouden bij het overleg van morgen aanschuiven.

Het extra overleg is nodig omdat de Griekse premier Papandreou de voorbereiding van de eurolanden op de G20-top danig in de war heeft geschopt met zijn aankondiging een referendum te willen uitschrijven over het vorige week bereikte akkoord over de euro. De oorspronkelijke bedoeling van vooral de Franse president Sarkozy was dat de EU met een helder en krachtig plan naar belangrijke G20-landen als de VS, China en Rusland hadden kunnen stappen. Nu Griekenland mogelijk een referendum over het pakket houdt, is de situatie volledig anders geworden.

De Europese voorbereiding op de G20-top in Cannes is al de hele avond in volle gang. Rond tien uur vanavond waren onder anderen Merkel en Sarkozy in Cannes nog in gesprek met Papandreou. Duitsland en Frankrijk proberen de Griekse premier in hun gezamenlijke gesprek het plan een referendum over het europakket te houden vermoedelijk uit z’n hoofd te praten. Merkel liet eerder vandaag al weten dat het akkoord “niet onderhandelbaar” is.

    • Pim van den Dool