Kortkolom economie

Kartelwaakhond NMa doet inval bij Veolia

Den Haag. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft gisteren een inval gedaan bij streekvervoersbedrijf Veolia in Breda. Volgens de vervoerder gaat het om een onderzoek naar de wijze waarop kosten voor de ontwikkeling van de ov-chipkaart zijn verdeeld binnen de Vereniging Studentenkaart Streekvervoer. In die vereniging werken de streekvervoerders Veolia, Arriva, Connexxion, Qbuzz en Syntus samen aan de organisatie van het openbaar vervoer voor studenten. Volgens Veolia zijn er ook invallen gedaan bij andere streekvervoerders. Het bedrijf is „ervan overtuigd dat er geen mededingingsinbreuk aan het licht komt” en zegt de NMa volledige medewerking te verlenen. De NMa wil in het belang van het onderzoek geen mededelingen doen, behalve dat er vermoedens zijn van overtreding van de mededingingswet. Volgens een woordvoerder is het onderzoek nog in de beginfase en is het onduidelijk wanneer het zal zijn afgerond. (NRC)

Werkloosheid in Duitsland loopt op

De Duitse werkloosheid is in oktober licht opgelopen, de eerste toename in meer dan twee jaar, maar het aantal werklozen is verder gedaald onder de belangrijke grens van 3 miljoen. Het werkloosheidspercentage nam vorige maand toe tot 7 procent, aangepast voor seizoensinvloeden, hoger dan de 6,9 procent die economen verwachtten. In september bedroeg de werkloosheid ook 6,9 procent. Aangepast voor seizoensinvloeden steeg het aantal werklozen ten opzichte van een maand eerder met 10.000, na een afname met 22.000 een maand eerder. Vooraf door Dow Jones Nieuwsdienst geraadpleegde economen rekenden op een daling met 10.000 over oktober. (Dow Jones)

Uitzender Brunel ziet omzet toenemen

Amsterdam. Brunel International verwacht voor het vierde kwartaal op basis van de verwachting voor heel 2011 een omzetstijging van ten minste 15 procent. Dat maakte financieel topman Rob van der Hoek vandaag bekend. „Het vierde kwartaal van 2010 was zeer sterk en wij denken dat ook het lopende kwartaal erg sterk zal verlopen”, aldus Van der Hoek. Brunel verhoogde zijn verwachting voor de omzetgroei voor heel 2011 naar ten minste 30 procent van eerder ten minste 20 procent. Dit impliceert een omzet van in totaal ten minste 937 miljoen euro. Dit betekent dat het bedrijf over het vierde kwartaal een omzet verwacht van ten minste 248 miljoen euro. Over het vierde kwartaal van 2010 bedroeg de omzet 214 miljoen euro. (Dow Jones)