Kort nieuws Cultuur

Resultaat eerste veiling in New York stelt teleur

Rotterdam. De een na de ander gaat roemloos ten onder. Bijna alle topwerken op de veiling voor impressionistische en moderne kunst vonden gisteravond bij Christie’s in New York geen koper. Verzamelaars waren blijkbaar niet onder de indruk van de aangeboden werken van Degas, Picasso en Giacometti. De openingsveiling van het belangrijke najaarsseizoen deze week in New York en volgende week in Londen begon met een sterk tegenvallend resultaat: van de verwachte 210 tot 300 miljoen dollar realiseerde Christie’s in totaal slechts 141 miljoen. Van de 82 werken bleven 31 onverkocht. Het beeld van brons en tule dat Degas maakte van een jong danseresje – vraagprijs 25 miljoen dollar – trok geen enkele bieder.

Voor surrealistische kunst was gisteravond wel opvallend veel belangsteling. Een werk van Max Ernst, The Stolen Mirror uit 1941, bracht 16,3 miljoen dollar op, meer dan het drievoudige van de verwachting en een record voor Ernst. Ook werk van Paul Delvaux en René Magritte vond gretig aftrek. Het tegenvallende resultaat verraste Christie’s omdat de kunstmarkt zich nu al twee jaar ondanks de financiële onrust op een hoog niveau weet te handhaven. Christie’s hoofd impressionistische en moderne kunst Conor Jordan noemde de veiling tegen persbureau Reuters een „uitdaging” maar wilde aan één mislukte veiling geen grote conclusies verbinden. Positief was volgens hem het grote aantal bieders uit Europa en Zuid-Amerika, zij gingen met zes van de tien toppers naar huis. (NRC)

Rijksmuseum behoudt geclaimde kunst

Rotterdam. De Restitutiecommissie wijst de claim af op circa 335 kunstvoorwerpen uit het Rijksmuseum te Amsterdam, die was ingediend door een erfopvolger van de joodse bankier en kunstverzamelaar Robert May. Na onderzoek op verzoek van het ministerie van OCW oordeelt de commissie dat deze kwestie na de oorlog in overleg met May al is afgewikkeld. In 1946 verklaarde May schriftelijk aan het Rijksmuseum dat hij ‘volkomen akkoord’ ging met de verkoop van zijn collectie aan de Nederlandse Staat. De collectie May bestaat voornamelijk uit voorwerpen van porselein en zilver. (NRC)