Kort nieuws Buitenland

Kenia breidt militaire operatie in Somalië uit

Nairobi. Kenia heeft gisteren luchtaanvallen aangekondigd op bolwerken van Al-Shabaab in Zuid- en Centraal-Somalië en waarschuwt de inwoners van tien steden om uit de buurt te blijven van trainingskampen van de terreurgroep. Legerwoordvoerder Emmanuel Chirchir zei dat Al-Shabaab voortdurend zal worden aangevallen in de havenstad Kismayo, in Baidoa en in Afgoye, vlakbij de hoofdstad. (Reuters)

VN-top moet kwestie Cyprus oplossen

New York. De VN organiseren in januari een topconferentie om de kwestie-Cyprus op te lossen. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei gisteren in New York dat de leiders van de Grieks- en de Turks-Cyprische gemeenschap hem hebben verzekerd dat ze geloven een akkoord te kunnen bereiken. De VN proberen al jaren Cyprus te herenigen, dat in 1974 na een Grieks-Cyprische couppoging en een Turkse militaire invasie gespleten is. In 2004 werd ook een akkoord bereikt, dat door de Turks-Cyprioten in een referendum werd goedgekeurd maar door Grieks-Cyprioten afgewezen. (Reuters)

Qatarezen gaan in 2013 adviesraad kiezen

Dubai. De emir van Qatar heeft gisteren verkiezingen aangekondigd voor tweederde van de leden van zijn adviesraad in 2013. De rest wordt benoemd. Sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani zei „erop te vertrouwen dat u [de Qatarese burgers] in staat bent deze verantwoordelijkheid op uw schouders te nemen”. Tot dusverre zijn in Qatar alleen gemeenteraadsverkiezingen gehouden. (Reuters, AFP)

Wit-Russische activist voor de rechter

Minsk. In Wit-Rusland is vandaag de rechtszaak begonnen tegen de prominente mensenrechtenactivist Ales Beljatski. Hij wordt beschuldigd van het verzwijgen van buitenlandse inkomsten van zijn organisatie, Viasna. Die is het verboden om in Wit-Rusland westerse giften te ontvangen. Daarom zou Beljatski geld in Litouwen en Polen hebben gestald. Beide landen zijn in verlegenheid gebracht omdat zij inlichtingen over Beljatski’s bankrekeningen daar hebben verschaft aan Wit-Rusland. (Reuters)