Kenia kondigt grote aanval aan op Al-Shabaab

Via Twitter heeft de woordvoerder van het Keniaanse leger de bewoners van tien dorpen in Somalië gewaarschuwd dat ze binnenkort „voortdurend belegerd” zullen worden. Tegenover de BBC zei de woordvoerder dat bases van de islamitische terreurorganisatie Al-Shabaab buiten de dorpen liggen en dat die het eigenlijke doelwit zijn. De aanval begint vandaag.

Eerder deze maand stuurde Kenia troepen naar Somalië omdat het de beweging verantwoordelijk houdt voor een serie ontvoeringen. Al-Shabaab, dat een groot deel van het zuiden van Somalië beheerst, ontkent betrokkenheid.

De dorpen zijn ook doelwit van het Keniaanse leger omdat er mogelijk wapens aankomen voor Al-Shabaab. Op maandag zouden er in de plaats Baidoa twee vliegtuigen met wapens voor de terreurbeweging zijn geland.

Al-Shabaab, dat banden met Al-Qaeda heeft, is in een uitzichtloze strijd verwikkeld met de door de VN gesteunde interim-regering om de controle over Somalië. (NRC)