Italiaans kabinet keurt eerder aangekondigde hervormingen goed

Berlusconi staat in Europa onder grote druk om daadkrachtige hervormingsmaatregelen in Italië door te voeren. Foto Reuters / Remo Casilli

Het Italiaanse kabinet heeft vanavond in een spoedzitting zijn goedkeuring gegeven aan een nieuwe reeks hervormingsmaatregelen die premier Berlusconi vorige week aankondigde. Om welke maatregelen het precies gaat is onduidelijk.

Berlusconi bereikte vorige week een akkoord met zijn coalitiepartner Lega Nord over extra maatregelen die de hoge staatsschuld van Italië moeten terugdringen. Op de belangrijke eurotop van woensdag overhandigde Berlusconi zijn Europese collegaregeringsleiders waarin hij details geeft over de extra maatregelen. Naar verluidt gaat het om maatregelen die de verdere privatisering van staatsbedrijven moeten regelen, evenals de hervorming en liberalisering van de arbeidsmarkt.

De Italiaanse ministers waren vanavond meer dan twee uur bij elkaar om de maatregelen te bespreken. Een bron rond de regering zei tegen persbureau AP dat het kabinet aanpassingen heeft goedgekeurd van de begrotingswet die eerder naar het parlement is gestuurd. De begrotingswet moet later nog worden aangevuld door een decreet met aanvullende maatregelen. Het uitvaardigen van zo’n decreet versnelt het implementatieproces van de maatregelen.

De Italiaanse politiek staat onder grote druk van de financiële markten om snel werk te maken van het terugdringen de torenhoge staatsschuld. De rente die de Italiaanse staat betaald bij het afsluiten van staatsleningen met een looptijd van tien jaar steeg de afgelopen dagen naar een recordhoogte van boven de 6 procent. Dat betekent dat het voor Italië steeds moeilijker wordt om geld te lenen waarmee het land zijn schulden kan financieren.

    • Pim van den Dool