Israël straft Palestijnen na 'Unesco'

Als vergelding voor de toetreding van ‘Palestina’ tot de Unesco heeft Israël gisteren besloten tot de versnelde bouw van 2.000 woningen in nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Ook besloot het kernkabinet de overdracht aan de Palestijnse Autoriteit van douaneheffingen die Israël voor de Palestijnen inhoudt te bevriezen. Het gaat om 50 miljoen dollar per maand, 30 procent van de begroting van de Palestijnse Autoriteit.

De Unesco, de wetenschappelijke organisatie van de VN, besloot twee dagen geleden tot woede van de Israëlische regering de Palestijnen als volledig lid toe te laten. In eerste instantie heeft Israël al aangekondigd geen contributie meer aan de Unesco te betalen. Palestijnse woordvoerders hebben aangekondigd de komende weken het lidmaatschap van nog zestien VN-organisaties aan te vragen. De lidmaatschapsaanvraag bij de VN zelf is in behandeling in de VN-Veiligheidsraad.

Van de 2.000 woningen die versneld zullen worden gebouwd komen er 1.650 in Oost-Jeruzalem, waar Israël de afgelopen weken al de bouw van duizenden woningen heeft aangekondigd, en de overige in de nederzettingen Maale Adumim en Efrat in de Westelijke Jordaanoever. Volgens een Israëlische regeringsverklaring blijven de gebieden waar wordt gebouwd ook in een toekomstige vredesregeling in Israëls handen. De Palestijnen maken aanspraak op Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei tegen de BBC dat de maatregelen waren bedoeld om de druk op de Palestijnen te verzwaren. De Palestijnen „moeten geen tijd verspillen aan al deze manoeuvres. Ze moeten blijven onderhandelen.” Het vredesproces zit al meer dan een jaar vast. De Palestijnen zeggen dat Israël eerst de bouw in bezet gebied moet bevriezen voor ze weer willen gaan onderhandelen. Israël wil praten „zonder voorwaarden vooraf”.

De Palestijnse Autoriteit op haar beurt liet weten dat de versnelling van de Israëlische bouw neerkomt op „de versnelling van de vernietiging van het vredesproces”. De bevriezing van de overdracht van het Palestijnse geld noemde een woordvoerder „diefstal van het Palestijnse volk”. Met het geld worden 140.000 ambtenaren betaald. Israël hield het geld eerder dit jaar ook al in toen de Palestijnse president Abbas een verzoeningsakkoord met Hamas sloot.

Israël maakte gisteravond tevens bekend het leger het groene licht te hebben gegeven alle noodzakelijke stappen te zetten, met inbegrip van een grondoperatie, om een einde te maken aan het afvuren van raketten op Israël vanuit de Gazastrook door radicale Palestijnse facties.

Omdat het Palestijnse raketvuur inmiddels vergaand is teruggebracht, wordt op dit moment geen grote legeroperatie in de Gazastrook verwacht. De Egyptische ambassadeur bij de Palestijnse Autoriteit zei gisteren dat Egypte Gaza voor „zware verwoesting had behoed” doordat het Israël ertoe had bewogen met een aanval te wachten. (Reuters, AP, AFP)