Ik heb het geluk dat er nog steeds veel wordt gereisd

Geboren ondernemer Selma van Wolveren (29), oprichtster en eigenaar van African Backpackers: www.african-backpakcers.com
Geboren ondernemer Selma van Wolveren (29), oprichtster en eigenaar van African Backpackers: www.african-backpakcers.com

Naam: Selma van Wolveren

Leeftijd: 29

Studie: Pabo

Eigen bedrijf: African Backpackers, een reisorganisatie die voorlichting en advies geeft aan rugzaktoeristen in Afrika.

Backpacken in Afrika, hoe kom je daar bij?

„Ik hou van reizen en ben al op veel verschillende plekken geweest, van Amerika tot Azië. Daar kwam ik regelmatig mensen tegen die me enthousiast over Afrika vertelden. Door een aantal van hen ben ik uitgenodigd om een keer naar Zuid-Afrika te komen en dat heb ik gedaan. Sindsdien ben ik verschillende keren naar verschillende landen op het continent geweest en heeft het mijn hart gestolen. Het is een prachtig werelddeel en heeft eigenlijk alle ingrediënten voor een mooie vakantie. Savannen met wilde dieren, mooie stranden en een superwarme en kleurrijke cultuur.”

Maar ook honger, criminaliteit en armoede.

„Inderdaad, maar dat is natuurlijk lang niet overal zo. Afrika is een groot werelddeel en er is veel verscheidenheid. Er bestaan ook veel vooroordelen over Afrika. Dat is ook logisch, want veel mensen kennen het alleen van de negatieve nieuwsberichten. Natuurlijk zijn er plekken waar je als toerist beter niet kunt komen, maar dat heb je ook in Amsterdam. Als je reizigers goede voorlichting geeft en faciliteiten biedt, is het een geweldige vakantiebestemming, waar je ook backpackend prima kunt rondreizen.”

En die voorlichting geven jullie?

„Onder andere. Je kunt via ons eigenlijk je hele reis plannen, van vervoer tot accommodatie. Daarnaast kun je een individuele of groepsontvangst boeken, een stageplaats of vrijwilligersproject vinden of alleen je vliegticket regelen. We bieden alleen geen complete Nederlandse groepsreizen aan, daar zitten backpackers meestal niet op te wachten. Die willen lekker op de bonnefooi ergens heen. Vanuit dat oogpunt hebben we Zuid-Afrika ook als uitvalsbasis gekozen. Dat is een relatief westers land en dus een goed overgangsgebied om te wennen aan het continent. Als dat eenmaal is gelukt, kun je makkelijk doorreizen naar andere Afrikaanse landen. ”

Waarom heb je niet gewoon voor Australië gekozen? Dat lijkt me toch een stuk makkelijker.

„Er zijn al organisaties die een soortgelijk product voor Australië aanbieden. Daarnaast is het voor backpackers ook een erg voor de hand liggende keuze. Het is een toegankelijk land en populair onder jongeren. Dat delen van Afrika ook veel te bieden hebben voor backpackers, weet helaas bijna niemand. Terwijl het zo ontzettend veelzijdig is, de mensen heel vriendelijk zijn en toeristen met open armen worden ontvangen. Dat wil ik meer onder de aandacht brengen, ik wil dat mensen ook eens voor Afrika kiezen. Daarnaast gun ik het de plaatselijke bevolking om ook eens volle hostels te hebben. Ik hoop daar een steentje aan te kunnen bijdragen.”

Valt er wel wat te verdienen aan die backpackers?

„Ik heb het geluk dat jongeren ondanks de crisis nog veel reizen. Ze hebben nog maar weinig verplichtingen en zolang ze niet vastzitten aan een baan kunnen ze makkelijk weg. De jongere doelgroep is daardoor een stuk minder kwetsbaar. Toch bevind ik me wel in een nichemarkt en snel rijk zal ik er dus niet van worden. Ik zal al heel blij zijn als ik er binnenkort een fulltime baan van kan maken, African Backpackers bestaat immers nog maar een jaar. Zolang ik mijn brood ermee kan verdienen, vind ik het prima. Ik ben niet iemand die vijfsterrenreizen verkoopt, dat past niet bij mij. Ik doe nu echt wat ik leuk vind.”

Sarah Graman

    • Sarah Graman